Kokosowy dahl z menu beszamel.pl DIETETYCZNIE
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Kokosowy dahl to świetna potrawa jednogarnkowa, charakterystyczna dla kuchni indyjskiej. Przepis przygotowany został przez Poradnię Dietetyczną Dietosfera. Porcja dostarcza 250 kcal.
SKŁADNIKI
- 2 łyżki czerwonej lub żółtej soczewicy
- 50 ml mleczka kokosowego
- 100 ml wody
- ½ pomidora
- 1 cebula dymka
- ½ papryczki chili
- ½ łyżeczki kurkumy
- ½ łyżeczki kminu rzymskiego
- kilka listków curry
- kilka ziaren kolendry
- sól
- pieprz
- 1 łyżeczka oliwy lub oleju
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Soczewicę opłukać w zimnej wodzie i włożyć do garnka z grubym dnem, dodać mleko kokosowe, posiekane pomidory i posiekaną połowę dymki.
- Dodać przyprawy: kurkumę, kumin, posiekane papryczki, szczyptę soli, i zalać wodą.
- Garnek przykryć, gotować na wolnym ogniu przez około 20 minut, mieszając od czasu do czasu.
- Drugą połówkę cebulę pokroić w talarki i podsmażyć na oleju. Kiedy cebula zmięknie, dodać zmielone ziarna kolendry i listki curry, wymieszać i po chwili zdjąć z ognia.
- Tak przygotowaną cebulkę dodać do soczewicy, wymieszać, dodać soli do smaku. Można podawać z brązowym ryżem.