Kluski szpinakowe: prosty przepis na pyszne kluski
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Kluski ze szpinaku i twarogu mogą stanowić miłe urozmaicenie diety - doskonal pasują do dań mięsnych, a także do sosów. I są nie tylko smaczne i zdrowe, ale też pięknie się prezentują na talerzu!
Proste kluski z twarogu i szpinaku to idealne danie na wiosenny obiad lub kolację. Niskobudżetowe, łatwe do przygotowania, smaczne i zdrowe. Świeży szpinak dostępny jest praktycznie przez cały rok, ale jeśli uznamy jego cenę za zbyt wysoką, spokojnie możemy go zastąpić szpinakiem mrożonym. Nie musimy wtedy przelewać go wrzątkiem, wystarczy szpinak rozmrozić i odsączyć na sicie z nadmiaru wody.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 1 kg szpinaku
- 25 dag tłustego białego sera
- 1 jajko
- 1 łyżka mąki
- sól, pieprz, 1/2 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej
- 3 łyżki masła
- garść pokrojonych liści świeżej szałwii
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Szpinak myjemy i krótko gotujemy w małej ilości osolonej wody. Odcedzamy, dokładnie odciskamy i drobno siekamy.
- Rozgniatamy ser widelcem, dodajemy szpinak, jajko, mąkę, sól, nieco pieprzu i gałkę muszkatołową. Wszystko razem zagniatamy.
- Na stolnicy posypanej mąką formujemy z ciasta wałeczki o średnicy około 2 cm, długości 4 cm.
- Wrzucamy kluski do wrzącej wody, a kiedy wypłyną na powierzchnię, wyjmujemy łyżką cedzakową.
- W czasie gdy kluski gotują się, rozpuszczamy na patelni masło i obsmażamy na nim krótko szałwię.
- Kluski układamy na ogrzanym półmisku, polewamy gorącym masłem z szałwią.