Kasza z jarmużem - przepis na szybki i zdrowy obiad
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Kasza i jarmuż to połączenie wręcz doskonałe. Nie tylko smakowo, ale także zdrowotnie. Proponujemy więc przepis na kaszę z jarmużem, idealny dodatek do mięsa lub jako samodzielne danie. Zobaczcie, jak to wyśmienicie wygląda!
SKŁADNIKI
- szklanka kaszy jaglanej, quinoa lub niepalonej gryczanej
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 6 liści jarmużu
- kilka łyżek oliwy
- pół pęczka natki pietruszki
- sól, pieprz
- garść suszonej żurawiny
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kaszę ugotować na sypko.
- Liście jarmużu odkroić od łodygi, umyć i drobno posiekać.
- Rozgrzać w rondlu 2-3 łyżki oliwy, podsmażyć jarmuż, podlać wodą i dusić pod pokrywką ok. pół godziny do miękkości. Sprawdzać, czy woda nie wygotowała się, w razie potrzeby uzupełniać.
- Na oliwie zeszklić cebulę i czosnek. Dodać ugotowaną wcześniej kaszę, dołożyć jarmuż i garść suszonej żurawiny. Wymieszać i doprawić. Podgrzać wszystko na patelni.
- Jarmuż z kaszą posypać posiekaną natką pietruszki.