Kasza z jarmużem - przepis na szybki i zdrowy obiad

kasza z jarmuzem
Autor: Shutterstock Kasza z jarmużem jest smacznym dodatkiem do mięs
łatwy
30 min
4

Kasza i jarmuż to połączenie wręcz doskonałe. Nie tylko smakowo, ale także zdrowotnie. Proponujemy więc przepis na kaszę z jarmużem, idealny dodatek do mięsa lub jako samodzielne danie. Zobaczcie, jak to wyśmienicie wygląda!

SKŁADNIKI

  • szklanka kaszy jaglanej, quinoa lub niepalonej gryczanej
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 6 liści jarmużu
  • kilka łyżek oliwy
  • pół pęczka natki pietruszki
  • sól, pieprz
  • garść suszonej żurawiny

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kaszę ugotować na sypko.
  • Liście jarmużu odkroić od łodygi, umyć i drobno posiekać.
  • Rozgrzać w rondlu 2-3 łyżki oliwy, podsmażyć jarmuż, podlać wodą i dusić pod pokrywką ok. pół godziny do miękkości. Sprawdzać, czy woda nie wygotowała się, w razie potrzeby uzupełniać.
  • Na oliwie zeszklić cebulę i czosnek. Dodać ugotowaną wcześniej kaszę, dołożyć jarmuż i garść suszonej żurawiny. Wymieszać i doprawić. Podgrzać wszystko na patelni.
  • Jarmuż z kaszą posypać posiekaną natką pietruszki.
  •