Kasza z grzybami - przepis na szybkie, zdrowe i przepyszne danie!
2021-09-25
łatwy
35 min
4
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Kasza z grzybami to świetne tradycyjne danie, niedrogie, bardzo zdrowe, bo pełne błonnika, zdrowych węglowodanów i mikroelementów. Taka kasza uda się nawet kuchennemu laikowi, syci na długo, rozgrzewa i poprawia zdrowie i humor.
Kasza z grzybami może stanowić samodzielne danie, albo być dodotkiem do mięsnych dań, zwłaszcza tych z sosami. Można ją też odgrzewać bez straty jakości, co czyni ją doskonałym daniem do pudełka - na lunch do pracy.
SKŁADNIKI
- 1 szklanka kaszy jęczmiennej wiejskiej lub kaszy gryczanej - w zależności od upodobań
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- oliwa
- 0,5 kg (lub więcej) grzybów leśnych lub hodowlanych - leśne są bardziej aromatyczne, ale pieczarki czy boczniaki kupimy przez cały rok
- 2 łyżki masła
- sól i pieprz
- 2-2,5 szklanki wywaru warzywnego lub grzybowego
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kaszę wypłukać pod zimną wodą, a następnie ugotować w wywarze.
- W czasie gdy kasza się gotuje oczyścić i umyć grzyby, obrać i pokroić cebulę, czosnek przecisnąć przez praskę.
- Cebulę z czosnkiem podsmażyć na maśle, do leciutkiego zrumienienia. Dodać grzyby pokrojone w kawałki - jeśli mamy małe kapelusze podobnej wielkości, możemy dodać je w całości.
- Odparować całość, posolić, nie żałować pieprzu. Dodać kaszę, wymieszać na patelni i podawać - posypane zieleniną według upodobania.
Kasza - dlaczego warto ją jeść? Rodzaje kasz