Kasza z grzybami - przepis na szybkie, zdrowe i przepyszne danie!

Kasza z grzybami - przepis na szybkie, zdrowe i przepyszne danie!
Autor: Shutterstock Przygotowanie tego dania trwa niewiele dłużej niż gotowanie się kaszy
łatwy
35 min
4

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Kasza z grzybami to świetne tradycyjne danie, niedrogie, bardzo zdrowe, bo pełne błonnika, zdrowych węglowodanów i mikroelementów. Taka kasza uda się nawet kuchennemu laikowi, syci na długo, rozgrzewa i poprawia zdrowie i humor.

Kasza z grzybami może stanowić samodzielne danie, albo być dodotkiem do mięsnych dań, zwłaszcza tych z sosami.  Można ją też odgrzewać bez straty jakości, co czyni ją doskonałym daniem do pudełka  - na lunch do pracy.

SKŁADNIKI

  • 1 szklanka kaszy jęczmiennej wiejskiej lub kaszy gryczanej - w zależności od upodobań
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • oliwa
  • 0,5 kg (lub więcej) grzybów leśnych lub hodowlanych - leśne są bardziej aromatyczne, ale pieczarki czy boczniaki kupimy przez cały rok
  • 2 łyżki masła
  • sól i pieprz 
  • 2-2,5 szklanki wywaru warzywnego lub grzybowego

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kaszę wypłukać pod zimną wodą, a następnie ugotować w wywarze.
  • W czasie gdy kasza się gotuje oczyścić i umyć grzyby, obrać i pokroić cebulę, czosnek przecisnąć przez praskę.
  • Cebulę z czosnkiem podsmażyć na maśle, do leciutkiego zrumienienia. Dodać grzyby pokrojone w kawałki - jeśli mamy małe kapelusze podobnej wielkości, możemy dodać je w całości.
  • Odparować całość, posolić, nie żałować pieprzu. Dodać kaszę, wymieszać na patelni i podawać - posypane zieleniną według upodobania.
Kasza - dlaczego warto ją jeść? Rodzaje kasz
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej