Kasza jaglana ze szparagami: przepis na wiosenny obiad
Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Kasza jaglana ze szparagami i pomidorami to pokarm bogini. Na długo syci. Jest zdrowa. No i wygląda bosko. W sezonie na szparagi wypróbuj ten łatwy przepis na obłędną kaszę jaglaną ze szparagami!
Czy kasza jaglana jest zdrowa?
Kasza jaglana zawiera znacznie więcej składników odżywczych niż zwykły brązowy (lub biały) ryż.
Kaszę jaglaną otrzymuje się z prosa. Proso jest używane jak zboże, ale zbożem nie jest. To sprawia, że jest naturalnie bezglutenowy. Jest najbardziej zasadowym ze wszystkich ziaren.
Kasza jaglana ma sporo błonnika. Dlatego syci na długo. Kasza jaglana doskonale reguluje przemianę materii i pozwala okiełznać apetyt na cukier.
Kasza jaglana zawiera mnóstwo minerałów, takich jak magnez, potas, cynk i wapń.
Ważne wskazówki ułatwiające ugotowanie kaszy jaglanej ze szparagami
Pamiętaj, aby namoczyć proso. Moczenie prosa pomaga uwolnić inhibitory enzymów i ułatwia trawienie i wchłanianie składników odżywczych.
Namoczone ziarna, takie jak kasza jaglana, gotują się szybciej. To zaleta. Pamiętaj, aby takiej kaszy nie przegotować, bo wyjdzie z niej papka.
Zamiast szparagów możesz użyć brokułów.
Żeby zwiększyć wartość odżywczą możesz dodać do potrawy osączoną białą fasolę z puszki. To dobre źródło białka, cukrów złożonych i błonnika.
Przechowywanie: nadwyżki kaszy możesz przechować w lodówce przez 3 do 4 dni. Nie zalecam zamrażania. Szparagi tego nie lubią.
SKŁADNIKI
- Na kaszę jaglaną:
- 1 szklanka suchej kaszy jaglanej
- 2 szklanki bulionu warzywnego (lub wody)
- Na sos maślano-cytrynowy:
- 2 łyżki oliwy lub oleju spod suszonych pomidorów
- 3 łyżki masła lub zamiennika wegańskiego
- 3-4 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżeczka czosnku w proszku
- ½ -1 łyżeczka soli morskiej
- Na szparagi:
- 500 g świeżych szparagów
- 2 szklanki wody
- Pozostałe składniki:
- 3 małe mięsiste pomidory rzymskie (lub dowolny rodzaj pomidorów, który lubisz)
- 4-6 suszonych pomidorów w oliwie
- 1 łyżka pestek słonecznika prażonych
- 1 łyżka szczypioru pokrojonego
- 1 łyżka wiórków parmezanu tradycyjnego lub jego wegańskiego zamiennika
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Zacznij od ugotowania kaszy jaglanej. Namocz kaszę jaglaną na godzinę lub na noc. Odcedź i wypłucz.
- Zagotuj 2 szklanki bulionu warzywnego (lub osolonej wody) w dużym garnku. Gdy bulion zacznie się gotować, dodaj wypłukaną i namoczoną kaszę jaglaną. Doprowadź do wrzenia, a następnie gotuj na wolnym ogniu Gotuj pod przykryciem około 20 minut, aż ziarno wchłonie większość bulionu i wody.
- Po ugotowaniu zdejmij z ognia i pozostaw kaszę jaglaną pod przykryciem na około 10 minut, aby umożliwić pełne wchłonięcie płynu.
Gdy kasza jest już gotowa, spulchnij je widelcem i odstaw na bok. - Masło roztop w kuchence mikrofalowej. Dodaj sok z cytryny, czosnek w proszku i sól morską. Wymieszaj do całkowitego połączenia i odstaw na bok.
- Pora na gotowanie szparagów. Umyj szparagi. Następnie odłam zdrewniałe końcówki. Szparagi pokrój na kawałki długości 4-6 cm.
- Zagotuj wodę w garnku. Dodaj szparagi i gotuje je przez około 2 do 3 minut, aż staną się miękkie.
- Następnie odcedź szparagi na durszlaku i przelej je zimną wodą.
Pokrój pomidory. Posiekaj suszone pomidory. Upraż ziarno słonecznika. - Na patelnię wlej połowę przygotowanego sosu maślano-cytrynowego. Dodaj suszone pomidory i kaszę. Duś 3-5 minut.
- Dodaj szparagi i pomidory. Smaż jeszcze 3 minuty.
- Przed podaniem posyp prażonym słonecznikiem i wiórkami sera.