Kasza jaglana ze szparagami: przepis na wiosenny obiad

Kasza jaglana ze szparagami i pomidorami to pokarm bogini. Na długo syci. Jest zdrowa. No i wygląda bosko. W sezonie na szparagi wypróbuj ten łatwy przepis na obłędną kaszę jaglaną ze szparagami! 

Kasza jaglana ze szparagami: przepis na wiosenny obiad

i

Autor: Shutterstock.com Kasza jaglana ze szparagami, dwoma rodzajami pomidorów, pestkami słonecznika i parmezanem
łatwy
30 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Czy kasza jaglana jest zdrowa?

Kasza jaglana zawiera znacznie więcej składników odżywczych niż zwykły brązowy (lub biały) ryż.

Kaszę jaglaną otrzymuje się z prosa. Proso jest używane jak zboże, ale zbożem nie jest. To sprawia, że ​​jest naturalnie bezglutenowy. Jest najbardziej zasadowym ze wszystkich ziaren.

Kasza jaglana ma  sporo błonnika. Dlatego syci na długo. Kasza jaglana doskonale reguluje przemianę materii i pozwala okiełznać apetyt na cukier. 

Kasza jaglana zawiera mnóstwo minerałów, takich jak magnez, potas, cynk i wapń.

Ważne wskazówki ułatwiające ugotowanie kaszy jaglanej ze szparagami

Pamiętaj, aby namoczyć proso. Moczenie prosa pomaga uwolnić inhibitory enzymów i ułatwia trawienie i wchłanianie składników odżywczych.

Namoczone ziarna, takie jak kasza jaglana, gotują się szybciej. To zaleta. Pamiętaj, aby takiej kaszy nie przegotować, bo wyjdzie z niej papka. 

Zamiast szparagów możesz użyć brokułów.

Żeby zwiększyć wartość odżywczą możesz dodać do potrawy osączoną białą fasolę z puszki. To dobre źródło białka, cukrów złożonych i błonnika.

Przechowywanie: nadwyżki kaszy możesz przechować w lodówce przez 3 do 4 dni. Nie zalecam zamrażania. Szparagi tego nie lubią. 

SKŁADNIKI

  • Na kaszę jaglaną:
  • 1 szklanka suchej kaszy jaglanej
  • 2 szklanki bulionu warzywnego (lub wody)
  • Na sos maślano-cytrynowy:
  • 2 łyżki oliwy lub oleju spod suszonych pomidorów
  • 3 łyżki masła lub zamiennika wegańskiego
  • 3-4 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka czosnku w proszku
  • ½ -1 łyżeczka soli morskiej
  • Na szparagi:
  • 500 g świeżych szparagów
  • 2 szklanki wody
  • Pozostałe składniki:
  • 3 małe mięsiste pomidory rzymskie (lub dowolny rodzaj pomidorów, który lubisz)
  • 4-6 suszonych pomidorów w oliwie
  • 1 łyżka pestek słonecznika prażonych
  • 1 łyżka szczypioru pokrojonego 
  • 1 łyżka wiórków parmezanu tradycyjnego lub jego wegańskiego zamiennika

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Zacznij od ugotowania kaszy jaglanej. Namocz kaszę jaglaną na godzinę lub na noc. Odcedź i wypłucz.
  • Zagotuj 2 szklanki bulionu warzywnego (lub osolonej wody) w dużym garnku. Gdy bulion zacznie się gotować, dodaj wypłukaną i namoczoną kaszę jaglaną. Doprowadź do wrzenia, a następnie gotuj na wolnym ogniu Gotuj pod przykryciem około 20 minut, aż ziarno wchłonie większość bulionu i wody.
  • Po ugotowaniu zdejmij z ognia i pozostaw kaszę jaglaną pod przykryciem na około 10 minut, aby umożliwić pełne wchłonięcie płynu.
    Gdy kasza jest już gotowa, spulchnij je widelcem i odstaw na bok.
  • Masło roztop w kuchence mikrofalowej. Dodaj sok z cytryny, czosnek w proszku i sól morską. Wymieszaj do całkowitego połączenia i odstaw na bok.
  • Pora na gotowanie szparagów. Umyj szparagi. Następnie odłam zdrewniałe końcówki. Szparagi pokrój na kawałki długości 4-6 cm. 
  • Zagotuj wodę w garnku. Dodaj szparagi i gotuje je przez około 2 do 3 minut, aż staną się miękkie.
  • Następnie odcedź szparagi na durszlaku i przelej je zimną wodą. 

    Pokrój pomidory. Posiekaj suszone pomidory. Upraż ziarno słonecznika.
  • Na patelnię wlej połowę przygotowanego sosu maślano-cytrynowego. Dodaj suszone pomidory i kaszę. Duś 3-5 minut. 
  • Dodaj szparagi i pomidory. Smaż jeszcze 3 minuty. 
  • Przed podaniem posyp prażonym słonecznikiem i wiórkami sera. 
Jak gotować szparagi? Najważniejszy czas gotowania
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej...