Kasza gryczana zapiekana z jajkiem i szpinakiem - tak dobrej jeszcze nie jedliście

Kasza gryczana zapiekana z jajkiem i szpinakiem
Autor: Shutterstock.com Kasza gryczana zapieczona z jajkiem i szpinakiem
łatwy
20 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Kasza gryczana zapiekana z jajkiem i szpinakiem to pyszne danie obiadowe lub ciepła kolacja. 

SKŁADNIKI

  • 150 g kaszy surowej
  • 1 łyżka masła lub oliwy
  • 150 g szpinaku, młodych liści
  • 1 ząbek czosnku
  • 100 g sera żółtego startego
  • 4 jajka
  • 4 naczynia do zapiekania o pojemności 250 ml

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kaszę ugotować w osolonej wodzie. 
  • Na patelni stopić masło lub rozgrzać oliwę. Dodać liście i smażyć, aż zmiękną. Dodać ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę. Wymieszać.
  • Ugotowaną kaszę gryczaną wymieszać ze szpinakiem i tartym serem. Przełożyć do kokilek lub innych naczynek żaroodpornych.
  • Wyrównać powierzchnię kaszy i po środku zrobić dołek. Do dołka wybić po 1 jajku. 
  • Wstawić do rozgrzanego piekarnika. Zapiekać przez 15-20 minut w temperaturze 200°C.
  • Podawać z zieloną sałatą z winegretem. 
Jajka – zdrowie w skorupce
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej