Kasza gryczana zapiekana z jajkiem i szpinakiem - tak dobrej jeszcze nie jedliście
2021-04-30
łatwy
20 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Kasza gryczana zapiekana z jajkiem i szpinakiem to pyszne danie obiadowe lub ciepła kolacja.
SKŁADNIKI
- 150 g kaszy surowej
- 1 łyżka masła lub oliwy
- 150 g szpinaku, młodych liści
- 1 ząbek czosnku
- 100 g sera żółtego startego
- 4 jajka
- 4 naczynia do zapiekania o pojemności 250 ml
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kaszę ugotować w osolonej wodzie.
- Na patelni stopić masło lub rozgrzać oliwę. Dodać liście i smażyć, aż zmiękną. Dodać ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę. Wymieszać.
- Ugotowaną kaszę gryczaną wymieszać ze szpinakiem i tartym serem. Przełożyć do kokilek lub innych naczynek żaroodpornych.
- Wyrównać powierzchnię kaszy i po środku zrobić dołek. Do dołka wybić po 1 jajku.
- Wstawić do rozgrzanego piekarnika. Zapiekać przez 15-20 minut w temperaturze 200°C.
- Podawać z zieloną sałatą z winegretem.
Jajka – zdrowie w skorupce