Kasza gryczana zapiekana z jajkiem i szpinakiem - tak dobrej jeszcze nie jedliście

Kasza gryczana zapiekana z jajkiem i szpinakiem
Autor: Shutterstock.com Kasza gryczana zapieczona z jajkiem i szpinakiem
łatwy
20 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Kasza gryczana zapiekana z jajkiem i szpinakiem to pyszne danie obiadowe lub ciepła kolacja. 

Składniki

150 g kaszy surowej

1 łyżka masła lub oliwy

150 g szpinaku, młodych liści

1 ząbek czosnku

100 g sera żółtego startego

4 jajka

4 naczynia do zapiekania o pojemności 250 ml

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Kaszę ugotować w osolonej wodzie. 

Na patelni stopić masło lub rozgrzać oliwę. Dodać liście i smażyć, aż zmiękną. Dodać ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę. Wymieszać.

Ugotowaną kaszę gryczaną wymieszać ze szpinakiem i tartym serem. Przełożyć do kokilek lub innych naczynek żaroodpornych.

Wyrównać powierzchnię kaszy i po środku zrobić dołek. Do dołka wybić po 1 jajku. 

Wstawić do rozgrzanego piekarnika. Zapiekać przez 15-20 minut w temperaturze 200°C.

Podawać z zieloną sałatą z winegretem. 

Jajka – zdrowie w skorupce
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: Kuchnia kresowa z Podlasia (wyd. Benkowski, 2006), Polska Księga ...

więcej