Kapusta z grzybami - wigilijny przepis
2021-03-29
łatwy
100 min
4
Przepis na kapustę z grzybami - wigilijne danie, bez którego trudno wyobrazić sobie stół podczas wieczerzy. Jak zrobić dobrą kapustę z grzybami na wigilię? Wypróbuj tradycyjny przepis, dzięki któremu kapusta z grzybami będzie wyjątkowo aromatyczna i wyważona w smaku.
Polecamy również inne przepisy na wigilijny groch z kapustą: Kapusta z grochem - tradycyjny przepis, Wigilijny groch z kapustą i rybąoraz Kapusta z grochem wg przepisu Magdy Gessler.
Polecamy również inne przepisy na wigilijne potrawy: Moczka - tradycyjna zupa piernikowa, Śledzie z jabłkiem i cebulą w śmietanie oraz Pierogi z kapustą i grzybami.
SKŁADNIKI
- 1 kg kiszonej kapusty
- 2 cebule
- 5 dag suszonych grzybów
- 5 łyżek oleju
- liść laurowy
- sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Grzyby umyć, zalać gorącą wodą i odstawić na kilka godzin.
- Grzyby gotować w wodzie, w której się moczyły, przez 30 minut. Odcedzić, zachowując wywar, pokroić na paseczki.
- Kapustę, jeśli jest bardzo kwaśna przepłukać w zimnej wodzie, odcisnąć, posiekać, włożyć do garnka i zalać przecedzonym wywarem z grzybów, dodać liść laurowy i kilka ziarenek pieprzu. Gotować początkowo w odkrytym garnku na większym ogniu, następnie już pod przykryciem na małym, aż do miękkości przez około 40 minut.
- Cebulę posiekać w drobną kosteczkę, zeszklić na oleju i dodać wraz z grzybami do kapusty, gotować ok. 20 minut. Mieszać od czasu do czasu i ewentualnie, w razie konieczności dolewać przegotowaną wodę. Doprawić solą i pieprzem.
- Do kapusty można zrobić zasmażkę. Na patelni rozgrzać olej dodać łyżkę mąki i podgrzewać mieszając aż zrobi się jasnobrązowa zasmażka, dodać do kapusty, zagotować.