Kapusta z grzybami - wigilijny przepis

2021-03-29
kapusta z grzybami na wigilie
Autor: Shutterstock Kapusta z grzybami to tradycyjne danie na polskiej wigilii
łatwy
100 min
4

Przepis na kapustę z grzybami - wigilijne danie, bez którego trudno wyobrazić sobie stół podczas wieczerzy. Jak zrobić dobrą kapustę z grzybami na wigilię? Wypróbuj tradycyjny przepis, dzięki któremu kapusta z grzybami będzie wyjątkowo aromatyczna i wyważona w smaku. 

Polecamy również inne przepisy na wigilijny groch z kapustą: Kapusta z grochem - tradycyjny przepis, Wigilijny groch z kapustą i rybąoraz Kapusta z grochem wg przepisu Magdy Gessler.

Polecamy również inne przepisy na wigilijne potrawy: Moczka - tradycyjna zupa piernikowa, Śledzie z jabłkiem i cebulą w śmietanie oraz Pierogi z kapustą i grzybami.

SKŁADNIKI

  • 1 kg kiszonej kapusty
  • 2 cebule
  • 5 dag suszonych grzybów
  • 5 łyżek oleju
  • liść laurowy
  • sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Grzyby umyć, zalać gorącą wodą i odstawić na kilka godzin.
  • Grzyby gotować w wodzie, w której się moczyły, przez 30 minut. Odcedzić, zachowując wywar, pokroić na paseczki.
  • Kapustę, jeśli jest bardzo kwaśna przepłukać w zimnej wodzie, odcisnąć, posiekać, włożyć do garnka i zalać przecedzonym wywarem z grzybów, dodać liść laurowy i kilka ziarenek pieprzu. Gotować początkowo w odkrytym garnku na większym ogniu, następnie już pod przykryciem na małym, aż do miękkości przez około 40 minut.
  • Cebulę posiekać w drobną kosteczkę, zeszklić na oleju i dodać wraz z grzybami do kapusty, gotować ok. 20 minut. Mieszać od czasu do czasu i ewentualnie, w razie konieczności dolewać przegotowaną wodę. Doprawić solą i pieprzem.
  • Do kapusty można zrobić zasmażkę. Na patelni rozgrzać olej dodać łyżkę mąki i podgrzewać mieszając aż zrobi się jasnobrązowa zasmażka, dodać do kapusty, zagotować.