Kapusta z grzybami suszonymi: przepis na postne danie wigilijne
2021-03-30
średni
45 min
4
Kapusta z grzybami suszonymi to postne danie, którego nie może zabraknąć na wigilijnym stole. To nie tylko smak, ale i zapach świąt Bożego Narodzenia. Wigilijna atmosfera gwarantowana!
SKŁADNIKI
- 1,5 kg kapusty kiszonej
- 1 marchewka
- 1 cebula
- 150 g suszonych grzybów
- 2 łyżki mąki
- 8 łyżek oleju
- liść laurowy
- sól
- pieprz ziołowy
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kapustę zalać niewielką ilością wody, dodać 4 łyżki oleju i startą na tarce z grubymi oczkami marchewkę. Gotować około 30 minut.
- Kapustę wylać na durszlak i odsączyć.
- Grzyby zalać wodą, gotować około 20 minut, następnie przecedzić. Wodę po grzybach zostawić.
- Kapustę zmielić przez maszynkę do mięsa.
- Wlać na patelnię 8 łyżek oleju, wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę i podsmażyć na złoty kolor.
- Dodać mąkę i jeszcze chwilę podsmażać na średnim ogniu.
- Do zasmażki dodać kapustę i grzyby. Podlać wodą z grzybów, posolić, popieprzyć i, mieszając, podsmażać około 7 min.