Kapusta z grzybami suszonymi: przepis na postne danie wigilijne

2021-03-30
kapusta z grzybami suszonymi: przepis na postne danie wigilijne
Autor: Shutterstock Kapusta wigilijna z grzybami suszonymi to  klasyczne danie polskiej kuchni
średni
45 min
4

Kapusta z grzybami suszonymi to postne danie, którego nie może zabraknąć na wigilijnym stole. To nie tylko smak, ale i zapach świąt Bożego Narodzenia. Wigilijna atmosfera gwarantowana!

SKŁADNIKI

  • 1,5 kg kapusty kiszonej
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • 150 g suszonych grzybów
  • 2 łyżki mąki
  • 8 łyżek oleju
  • liść laurowy
  • sól
  • pieprz ziołowy

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kapustę zalać niewielką ilością wody, dodać 4 łyżki oleju i startą na tarce z grubymi oczkami marchewkę. Gotować około 30 minut.
  • Kapustę wylać na durszlak i odsączyć.
  • Grzyby zalać wodą, gotować około 20 minut, następnie przecedzić. Wodę po grzybach zostawić.
  • Kapustę zmielić przez maszynkę do mięsa.
  • Wlać na patelnię 8 łyżek oleju, wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę i podsmażyć na złoty kolor.
  • Dodać mąkę i jeszcze chwilę podsmażać na średnim ogniu.
  • Do zasmażki dodać kapustę i grzyby. Podlać wodą z grzybów, posolić, popieprzyć i, mieszając, podsmażać około 7 min.
Redakcja
więcej