Kapusta włoska zapiekana z kwaśną śmietaną i szczypiorkiem

Kapusta włoska zapiekana
Autor: Shutterstock Kapusta włoska zapiekana w ozdobnym naczyniu i świeża kapusta na stole.
łatwy
35 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Kapusta włoska zapiekana z kwaśną śmietaną i szczypiorkiem to smaczna zapiekanka, która można podać jako samodzielne, jarskie danie bądź oryginalny dodatek do mięsa. W każdej formie smakuje znakomicie.

SKŁADNIKI

  • 0,5 kg włoskiej kapusty
  • 120 g gorgonzoli
  • 2 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 2 łyżki siekanych migdałów lub płatków migdałowych
  • sól i pieprz
  • olej

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kapustę opłukać, pokroić na 8 części i wrzucić do osolonego wrzątku. Gotować 10 minut, po czym odcedzić i zahartować zimną wodą, następnie dobrze odsączyć.
  • Gorgonzolę rozgnieść widelcem, wymieszać dokładnie ze śmietaną, dodać posiekany drobno szczypiorek. Sos przyprawić solą i pieprzem.
  • Naczynie żaroodporne posmarować olejem i ułożyć w nim kawałki kapusty, pospać siekanymi migdałami i zalać sosem.
  • Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st. C. Piec 25 minut. Podawać jako samodzielne danie lub dodatek do mięsa.
KAPUSTA. Jakie ma właściwości? Dlaczego warto ją jeść? Jak przyrządzić kapustę?

Galeria: Najlepsze zapiekanki warzywne

Anna Szubińska

Redaktorka w dziale Rozrywka w "Super Expressie". Jestem absolwentką Uniwersytetu Warszawskiego, związaną zawodowo z prasą od 2008 roku. W 2016 r. rozpoczęłam przygodę z mediami internetowymi w Grupie ZPR Media. W wolnych …

więcej