Kapusta na ciepło: przepis na kapustę pieczoną z miodem i musztardą
2021-10-22
łatwy
15 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Kapusta na ciepło to pyszna jarzynka do wieprzowiny i nie tylko. Można ją także zjeść jako danie samodzielne ze świeżym chlebem pełnoziarnistym. Przyrządzenie takiej ciepłej jarzynki jest banalnie proste. Wszystko zrobi za Was piekarnik. I to jest po prostu pyszne!
SKŁADNIKI
- 500 g grubo poszatkowanej świeżej kapusty cukrowej lub szpiczastej
- 1 mała cebula, przekrojona na pół i pokrojona w plastry (3/4 szklanki)
- 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
- ¾ łyżeczka kminku mielonego
- ¼ łyżeczki soli
- ¼ łyżeczki mielonego pieprzu
- 1 łyżka miodu
- 1 czubata łyżka musztardy
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Rozgrzej piekarnik do 200°C.
- W dużej misce wymieszaj kapustę, cebulę, olej, kminek, sól i pieprz.
- Przełóż na dużą blachę do pieczenia i piecz przez około 15 minut do miękkości i brązowienia.
- Skrop miodem i musztardą, dobrze wymieszaj.
- Kontynuuj pieczenie przez 5 minut, aż smaki się połączą, a miód lekko skarmelizuje.
KAPUSTA. Jakie ma właściwości? Dlaczego warto ją jeść? Jak przyrządzić kapustę?