Kapusta na ciepło: przepis na kapustę pieczoną z miodem i musztardą

Kapusta na ciepło: przepis na kapustę pieczoną z miodem i musztardą
Autor: Shutterstock.com Naczynie z kapustą z miodem i musztardą na ciepło
łatwy
15 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Kapusta na ciepło to pyszna jarzynka do wieprzowiny i  nie tylko. Można ją także zjeść jako danie samodzielne ze świeżym chlebem pełnoziarnistym. Przyrządzenie takiej ciepłej jarzynki jest banalnie proste. Wszystko zrobi za Was piekarnik. I to jest po prostu pyszne! 

SKŁADNIKI

  • 500 g grubo poszatkowanej świeżej kapusty cukrowej lub szpiczastej
  • 1 mała cebula, przekrojona na pół i pokrojona w plastry (3/4 szklanki)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
  • ¾ łyżeczka kminku mielonego
  • ¼ łyżeczki soli
  • ¼ łyżeczki mielonego pieprzu
  • 1 łyżka miodu
  • 1 czubata łyżka musztardy 

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Rozgrzej piekarnik do 200°C. 
  • W dużej misce wymieszaj kapustę, cebulę, olej, kminek, sól i pieprz. 
  • Przełóż na dużą blachę do pieczenia i piecz przez około 15 minut do miękkości i brązowienia. 
  • Skrop miodem i musztardą, dobrze wymieszaj. 
  • Kontynuuj pieczenie przez 5 minut, aż smaki się połączą, a miód lekko skarmelizuje.
KAPUSTA. Jakie ma właściwości? Dlaczego warto ją jeść? Jak przyrządzić kapustę?

Zobacza GALERIĘ krok po kroku, jak zakisić kapustę:

Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej