Kalarepka duszona z kurczakiem i marchewką

Kalarepka z kurczakiem i marchewką
Autor: Shutterstock Kalarepka z kurczakiem i marchewką to lekkie danie obiadowe.
łatwy
35 min
4

Kalarepka duszona z kurczakiem i marchewką to super pomysł na lekkie danie obiadowe. Smaczne, łatwe w przygotowaniu i nie obciążające zbytnio żołądka. Spróbujcie, a pokochacie tę prostą potrawę.

SKŁADNIKI

  • 4 kalarepki
  • 1 cebula
  • 1 pierś z kurczaka
  • 2 marchewki
  • 2 łyżki masła
  • 0,5 szklanki bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 1 szklanka śmietany
  • świeży tymianek lub oregano
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kurczaka umyć, osuszyć pokroić w paski. Kalarepki obrać i pokroić w grube słupki, jak frytki.
  • Cebulę obrać i posiekać, marchew obrać i pokropić w dość grube ukośne plastry, a nastanie każdy z nich przekroić na pół.
  • W dużym rondlu rozgrzać masło i przesmażyć na nim kurczaka. Dodać cebulę i marchewkę, a następnie kalarepkę.
  • Całość podlać bulionem i przyprawić solą i gałką muszkatołową. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować 15 min.
  • Na końcu zaprawić śmietaną i gotować jeszcze 1-2 minuty. Zdjąć z ognia, dodać listki tymianku i wymieszać.
Kalarepa - właściwości i zastosowanie kalarepki w kuchni
Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej