Kalarepka duszona z kurczakiem i marchewką
2022-05-02
łatwy
35 min
4
Kalarepka duszona z kurczakiem i marchewką to super pomysł na lekkie danie obiadowe. Smaczne, łatwe w przygotowaniu i nie obciążające zbytnio żołądka. Spróbujcie, a pokochacie tę prostą potrawę.
SKŁADNIKI
- 4 kalarepki
- 1 cebula
- 1 pierś z kurczaka
- 2 marchewki
- 2 łyżki masła
- 0,5 szklanki bulionu warzywnego lub drobiowego
- 1 szklanka śmietany
- świeży tymianek lub oregano
- szczypta gałki muszkatołowej
- sól
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kurczaka umyć, osuszyć pokroić w paski. Kalarepki obrać i pokroić w grube słupki, jak frytki.
- Cebulę obrać i posiekać, marchew obrać i pokropić w dość grube ukośne plastry, a nastanie każdy z nich przekroić na pół.
- W dużym rondlu rozgrzać masło i przesmażyć na nim kurczaka. Dodać cebulę i marchewkę, a następnie kalarepkę.
- Całość podlać bulionem i przyprawić solą i gałką muszkatołową. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować 15 min.
- Na końcu zaprawić śmietaną i gotować jeszcze 1-2 minuty. Zdjąć z ognia, dodać listki tymianku i wymieszać.
Kalarepa - właściwości i zastosowanie kalarepki w kuchni