Kalafior w podwójnej panierce: przepis na pysznego kalafiora
      2021-03-29
      
          
      
    
    
    
    
    
  
                  
          
          łatwy
      
      
        
          30 min
      
      
        
          4
      
    Panierowany kalafior podany z ulubionym sosem to doskonała przekąska imprezowa, samodzielne danie kolacyjne, dodatek do obiadu. Polecamy ten pyszny pomysł na przyrządzenie kalafiora.
Przepis przygotowały i przetestowały dla Was: Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska i Anna Śmiałek
SKŁADNIKI
- 1 kalafior
 - 1szklanka mąki
 - 3 jajka
 - 1/2 szklanki przegotowanej wody
 - bułka tarta do obtoczenia
 - 1 łyżka posiekanego szczypiorku lub koperku (albo obu ziół razem)
 - sól i pieprz
 - olej do głębokiego smażenia
 
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kalafiora podzielić na różyczki mniej więcej równej wielkości. Zblanszować je przez 3-5 minut we wrzątku. Odcedzić i wystudzić.
 - Mąkę, jajka i wodę zmiksować, ciasto doprawić solą i pieprzem. Odstawić na 30 minut, żeby dojrzało.
 - Kawałki kalafiora zanurzać w cieście, a następnie w bułce tartej.
 - Smażyć w głębokim oleju (można użyć frytkownicy) na złoty kolor. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
 - Przed podaniem posypać posiekanym szczypiorkiem lub koperkiem.