Kalafior w podwójnej panierce: przepis na pysznego kalafiora
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Panierowany kalafior podany z ulubionym sosem to doskonała przekąska imprezowa, samodzielne danie kolacyjne, dodatek do obiadu. Polecamy ten pyszny pomysł na przyrządzenie kalafiora.
Przepis przygotowały i przetestowały dla Was: Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska i Anna Śmiałek
SKŁADNIKI
- 1 kalafior
- 1szklanka mąki
- 3 jajka
- 1/2 szklanki przegotowanej wody
- bułka tarta do obtoczenia
- 1 łyżka posiekanego szczypiorku lub koperku (albo obu ziół razem)
- sól i pieprz
- olej do głębokiego smażenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kalafiora podzielić na różyczki mniej więcej równej wielkości. Zblanszować je przez 3-5 minut we wrzątku. Odcedzić i wystudzić.
- Mąkę, jajka i wodę zmiksować, ciasto doprawić solą i pieprzem. Odstawić na 30 minut, żeby dojrzało.
- Kawałki kalafiora zanurzać w cieście, a następnie w bułce tartej.
- Smażyć w głębokim oleju (można użyć frytkownicy) na złoty kolor. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
- Przed podaniem posypać posiekanym szczypiorkiem lub koperkiem.