Kalafior w podwójnej panierce: przepis na pysznego kalafiora

2021-03-29
Kalafior w podwójnej panierce: przepis na pysznego kalafiora
Autor: Shutterstock Kalafior w panierce to  doskonały pomysł na warzywną przekąskę
łatwy
30 min
4

Panierowany kalafior podany z ulubionym sosem to doskonała przekąska imprezowa, samodzielne danie kolacyjne, dodatek do obiadu. Polecamy ten pyszny pomysł na przyrządzenie kalafiora.

Przepis przygotowały i przetestowały dla Was: Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska i Anna Śmiałek

SKŁADNIKI

  • 1 kalafior
  • 1szklanka mąki
  • 3 jajka
  • 1/2 szklanki przegotowanej wody
  • bułka tarta do obtoczenia
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku lub koperku (albo obu ziół razem)
  • sól i pieprz
  • olej do głębokiego smażenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kalafiora podzielić na różyczki mniej  więcej  równej  wielkości. Zblanszować je przez 3-5 minut we wrzątku. Odcedzić i wystudzić.
  • Mąkę, jajka i wodę zmiksować, ciasto doprawić solą i pieprzem. Odstawić na 30 minut, żeby dojrzało.
  • Kawałki kalafiora zanurzać w cieście, a następnie w bułce tartej.
  • Smażyć w głębokim oleju  (można użyć frytkownicy) na złoty  kolor. Odsączyć z nadmiaru  tłuszczu na ręczniku papierowym.
  • Przed podaniem posypać posiekanym szczypiorkiem lub koperkiem.