Kalafior w mlecznym sosie - delikatny i pyszny
2021-03-29
łatwy
20 min
4
Kalafior w mlecznym sosie to danie delikatne i przyjemne w smaku. Można je podawać jako samodzielny posiłek lub jako dodatek do obiadu. Najlepiej pasuje do niego równie delikatne mięso z kurczaka. Świetnie smakuje zwłaszcza z gotowanym lub duszonym drobiem. Podajemy stary przepis na kalafiora w mleku.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 1 nieduży kalafior
- 1 łyżeczka masła
- 0,5 łyzeczki mąki
- 5 łyżek mleka
- 1 łyżeczka siekanego koperku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kalafiora ugotować w wodzie, a następnie podzielić na różyczki.
- Masło utrzeć z mąką, dodać mleko i dokładnie wymieszać, zagotować, doprawić solą i cukrem.
- Różyczki kalafiora włożyć do sosu i posypać obficie koperkiem.