Kalafior po sułtańsku - z rodzynkami i orzeszkami ziemnymi
2021-03-29
łatwy
0 min
4
Kalafiora po sułtańsku przygotowuje się z dodatkiem rodzynek i orzechów arachidowych, dzięki czemu jego smak zostaje przełamany słodką, orzechową nutą. Świetnie sprawdza się jako dodatek do obiadu lub samodzielne danie.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 1 kalafior
- 50 g rodzynek
- 50 g orzechów ziemnych
- 1/2 szklanki majonezu
- 2 łyżki natki
- 2 łyżki soku z cytryny
- cukier, sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kalafiora umyć i ugotować na półmiękko w lekko osolonej i posłodzonej wodzie.
- Osączyć i podzielić na różyczki.
- Kalafiora wymieszać z rodzynkami, orzechami i majonezem.
- Przyprawić i posypać natką pietruszki.
Kalafior – dlaczego warto go jeść? Co można zrobić z kalafiora?