Kalafior po sułtańsku - z rodzynkami i orzeszkami ziemnymi

2021-03-29
Kalafior po sułtańsku
Autor: Shutterstock Kalafior po sułtańsku to pyszne danie bezmięsne.
łatwy
0 min
4

Kalafiora po sułtańsku przygotowuje się z dodatkiem rodzynek i orzechów arachidowych, dzięki czemu jego smak zostaje przełamany słodką, orzechową nutą. Świetnie sprawdza się jako dodatek do obiadu lub samodzielne danie.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 1 kalafior
  • 50 g rodzynek
  • 50 g orzechów ziemnych
  • 1/2 szklanki majonezu
  • 2 łyżki natki
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • cukier, sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kalafiora umyć i ugotować na półmiękko w lekko osolonej i posłodzonej wodzie.
  • Osączyć i podzielić na różyczki.
  • Kalafiora wymieszać z rodzynkami, orzechami i majonezem.
  • Przyprawić i posypać natką pietruszki.
Kalafior – dlaczego warto go jeść? Co można zrobić z kalafiora?