Kalafior po sułtańsku - z rodzynkami i orzeszkami ziemnymi
      2021-03-29
      
          
      
    
    
    
    
    
  
                  
          
          łatwy
      
      
        
          0 min
      
      
        
          4
      
    Kalafiora po sułtańsku przygotowuje się z dodatkiem rodzynek i orzechów arachidowych, dzięki czemu jego smak zostaje przełamany słodką, orzechową nutą. Świetnie sprawdza się jako dodatek do obiadu lub samodzielne danie.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 1 kalafior
 - 50 g rodzynek
 - 50 g orzechów ziemnych
 - 1/2 szklanki majonezu
 - 2 łyżki natki
 - 2 łyżki soku z cytryny
 - cukier, sól i pieprz
 
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kalafiora umyć i ugotować na półmiękko w lekko osolonej i posłodzonej wodzie.
 - Osączyć i podzielić na różyczki.
 - Kalafiora wymieszać z rodzynkami, orzechami i majonezem.
 - Przyprawić i posypać natką pietruszki.
 
Kalafior – dlaczego warto go jeść? Co można zrobić z kalafiora?