Już nie smażę placków z ziemniaków, ani z cukinii. Chrupiące koreańskie placki warzywne skradły moje serce

koreańskie placki warzywne
Autor: Shutterstock Chrupiące koreańskie placki z warzywami to hit. Z tym azjatyckim sosem smakują znakomicie.
łatwy
30 min
4

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Z jakich warzyw można zrobić placki? Patent na pyszne i chrupiące placki warzywne mają Koreańczycy. Receptura niedawno dotarła do Polski i już zdążyła podbić serwisy kulinarne i blogi. Koreańskie placki warzywne są pyszne, aromatyczne i łatwe do usmażenia. Wystarczy zrobić je raz, aby zapomnieć o klasycznych plackach ziemniaczanych czy z cukinii. Zobaczcie, jak zrobić placki warzywne po koreańsku.

Z czego zrobić koreańskie placki warzywne?

Pyszne placki przygotowane według przepisu pochodzącego z kuchni koreańskiej są wyjątkowo smaczne i aromatyczne. Składają się z warzyw i kilku innych produktów roślinnych. Przepis pochodzi z Korei, ale wszystkie składniki są łatwo dostępne w naszych sklepach. Jeżeli lubicie kuchnię azjatycką, na pewno nie są wam obce.

Co jest potrzebne do przygotowania domowych placków warzywnych po koreańsku? Lista składników jest krótka. Znalazły się na niej takie produkty jak:

  • mąka – pszenna i ziemniaczana
  • woda
  • warzywa – marchewka, cebula, kapusta, cukinia, dymka ze szczypiorem
  • przyprawy – sól i świeżo zmielony czarny pieprz
  • olej do smażenia

Idealnym uzupełnieniem jest sos w azjatyckim stylu. Robi się go na bazie sosu sojowego z dodatkiem octu ryżowego, oleju sezamowego oraz przypraw.

Jak zrobić koreańskie placki z warzywami?

Pełne kolorowych warzyw placki, na które przepis przywędrował do nas z Korei, są łatwe i szybkie. Ciasto na placki robi się w kilkanaście minut. Tyle samo trwa smażenie na patelni. W sumie czas przygotowania nie powinien przekroczyć pół godziny.

Przepis na placki warzywne po koreańsku nie jest skomplikowany. Jak je zrobić?

  • 1. krok – przygotowanie sosu do warzywnych placków
  • 2. krok – pokrojenie warzyw
  • 3. krok – przygotowanie ciasta z warzywami na placki
  • 4. krok – usmażenie warzywnych placków koreańskich na patelni na oleju

Jak podawać koreańskie placki z warzywami?

Chrupiące koreańskie placki z dodatkiem kolorowych warzyw podane z oryginalnym azjatyckim sosem to propozycja na ciekawy obiad bez mięsa lub smaczną przekąskę. Dzięki temu, że składniki można kupić bez względu na porę roku, pyszne placki warzywne po koreańsku można smażyć na każdą okazję.

To podstawowy przepis na koreańskie placki warzywne. Można go modyfikować i dodawać inne składniki, które podkręcą danie. Sprawdzi się czerwona papryka, zaostrzające smak chili czy czosnek. Zamiast zwykłej cebuli można dodać czerwoną. Kombinacji jest mnóstwo, ale jedno pozostaje niezmienne. W każdej wersji koreańskie placki warzywne smakują obłędnie.

SKŁADNIKI

  • 1 szklanka wody
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1/3 cukinii
  • 1/2 marchewki
  • 1/2 cebuli
  • 1/8 kapusty
  • 1 cebulka dymka ze szczypiorem
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

  • sos:
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka octu ryżowego
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • 1 łyżeczka mielonej papryki gochugaru lub ostrej
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka prażonego sezamu

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Przygotować sos. Do miseczki wlać sos sojowy, ocet ryżowy i olej sezamowy. Doprawić papryką i cukrem trzcinowym. Wsypać sezam i dokładnie wymieszać. Odstawić.
  • Cukinię, marchewkę i cebulę obrać i pokroić w cienkie paski o średniej długości. Kapustę poszatkować. Dymkę posiekać, a szczypior pokroić na dłuższe paski.
  • Do miski przesypać mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz sól. Stopniowo wlewać wodę i mieszać, aż składniki połączą się w jednolite ciasto.
  • Do ciasta dodać pokrojone warzywa. Doprawić solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać.
  • Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju. Za pomocą łyżki nakładać porcje ciasta, formując okrągłe placki. Smażyć z obu stron, aż zaczną się rumienić. Usmażone placki przekładać na deskę wyłożoną ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
  • Podawać na ciepło w towarzystwie sosu.
CUKINIA: Dlaczego warto ją jeść? Co można zrobić z cukinii?
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej