Już nie marynuję patisonów, robię z nich obiad. Nawet teściowa poprosiła o przepis
Dieta wegetariańska
Pyszne kotlety to dobry pomysł na szybki obiad. Zamiast mięsa mielonego warto wykorzystać ciekawe i smaczne warzywo, które niegdyś było niezwykle popularne. Dziś mało kto o nim pamięta. Szkoda, ponieważ ma oryginalny smak i jest zdrowe. Domowe kotlety warto przyrządzić z patisona. Idealnie sprawdzą się na wege obiad dla całej rodziny. Są wyjątkowo dobre i łatwe do przyrządzenia.
Co można zrobić z patisona na obiad?
Patison to warzywo, które jest odmianą dyni. Wyróżnia się oryginalnym wyglądem przypominającym UFO. Zawiera wiele cennych składników odżywczych. Jest bogaty w potas, wapń, żelazo i magnez oraz witaminy z grupy B i C. Pozytywnie wpływa na pracę układu trawiennego i wspomaga metabolizm. Warto więc zacząć jeść patisony, ponieważ odpowiednio przyrządzone odwdzięczą się nie tylko znakomitym smakiem, ale i korzyściami dla zdrowia.
Właśnie teraz sezon na patisony jest w pełni. Przepisem, z którego można skorzystać na początku znajomości z tym warzywem, są kotlety. To wegetariańskie danie, które jest pyszne i aromatyczne. Do jego przygotowania wystarczy kilka składników i przyprawy, które świetnie podkręcają smak kotletów. Na liście niezbędnych składników znalazły się takie artykuły jak:
- patison
- mąka pszenna
- bułka tarta
- jajka
- przyprawy – sól, świeżo zmielony czarny pieprz i czosnek
- olej do smażenia
Jak zrobić kotlety z patisona?
Przepis na oryginalne kotlety przyrządzone z mało popularnego patisona nie jest trudny. To prosta i w miarę szybka receptura na patisona. Postępując według tego sprawdzonego przepisu wege kotlety udadzą się już za pierwszym razem. Każdy, kto ich spróbuje, będzie oczarowany smakiem. Mało kto uwierzy, że pod panierką skrywa się to warzywo, a nie mięso.
Młode patisony mają delikatną i cienką skórkę, której nie trzeba usuwać. Starsze warzywa są dość twarde, więc przed przyrządzeniem kotletów należy obrać je ze skóry i pozbyć się gniazd nasiennych.
Jak więc usmażyć pyszne domowe kotlety z patisona? Przepis jest łatwy, a przygotowanie całego dania nie powinno przekroczyć pół godziny.
- 1. krok – pokrojenie patisona w plastry, posolenie i odstawienie, aby zmiękł
- 2. krok – panierowanie patisona w mące, jajku i bułce tartej
- 3. krok – usmażenie kotletów z patisona na oleju na patelni
Z czym podawać kotlety z patisona?
Pyszne i chrupiące kotlety z patisona to świetny pomysł na letni obiad. Przygotowanie jest łatwe i szybkie, więc danie można zrobić nawet w ciągu zwykłego tygodnia. Patison podany w formie kotletów dobrze smakuje z ryżem lub kaszą. Do posiłku warto przygotować także soczystą surówkę z kapusty lub marchewki, która idealnie podkręci smak kotletów z patisonów. Najprostszym dodatkiem jest miks sałat z sosem winegret.
SKŁADNIKI
- 2 młode patisony
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka bułki tartej
- 2 jajka
- 1 łyżeczka granulowanego czosnku
- sól, pieprz
- olej rzepakowy do smażenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Umyty i osuszony patison pokroić na plastry o grubości około 1 cm.
- Każdy plaster oprószyć solą i odstawić na 15 minut. Następnie osuszyć warzywo ręcznikiem papierowym i doprawić pieprzem i czosnkiem.
- Jajka wbić do miseczki i roztrzepać widelcem. Mąkę i bułkę tartą przesypać na dwa talerze.
- Plastry patisona obtaczać w mące, zanurzać w jajach, a na koniec w bułce tartej.
- Na patelni rozgrzać olej i smażyć na nim kotlety z patisona z obu stron, aż zaczną się rumienić. Po usmażeniu przekładać na deskę wyłożoną ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
- Podawać na obiad z ulubioną surówką.