Japchae - makaron z warzywami po koreańsku. Zaskakuje prostotą i bogactwem smaku

Japchae - makaron z warzywami po koreańsku.  Zaskakuje prostotą i bogactwem smaku
Autor: Shutterstock Proste danie w orientalnym stylu, czyli japchae
łatwy
40 min
4

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Japchae dosłownie oznacza "mieszane warzywa", co doskonale oddaje istotę tego dania. Pierwotnie składało się ono wyłącznie z cienko krojonych warzyw i makaronu z batatów. My zamiennie polecamy inne makarony z kuchni Dalekiego Wschodu. Współcześnie do japchae dodawany jest szpinak, marchewka, cebula, grzyby oraz marynowane mięso albo owoce morza. Można jednak poprzestać na wersji wegetariańskiej.

SKŁADNIKI

  • 1 cebula
  • 2 marchewki
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka zielona
  • 1 papryka żółta
  • 200 g pieczarek
  • 200 g świeżego szpinaku
  • 1 mały pęczek szczypiorku
  • sos sojowy jasny
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
  • 1 łyżka sezamu
  • ok. 400 g makaronu koncjac (lub sojowego, ryżowego, z batatów)
  • olej (np. kokosowy, sezamowy, rzepakowy)

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Umyte warzywa kroimy: marchewkę w słupki, cebulę w półplasterki, paprykę w paski, a pieczarki na plasterki lub ćwiartki. Szczypiorek drobno siekamy.
  • Wybrany makaron przygotowujemy według wskazówek na opakowaniu.
  • W woku lub na dużej patelni rozgrzewamy olej i kolejno wrzucamy osobno cebulę, paprykę, marchew i pieczarki. Każde z warzyw smażymy przez kilka minut, stale mieszając. Odsączamy z tłuszczu i odkładamy do miseczki.
  • Na patelnię dodajemy szpinak, a gdy zwiędnie dodajemy usmażone wcześniej warzywa i przygotowany wcześniej makaron.
  • Mieszamy sos sojowy i cukier trzcinowy i dodajemy do warzyw, całość smażymy jeszcze przez chwilę, mieszając od czasu do czasu. Warzywa powinny być miękkie, ale nadal lekko chrupiące i jędrne.
  • Gotowe japchae podajemy posypane sezamem i szczypiorkiem.
Makaron! Co warto o nim widzieć? Jak dobrać makaron do potrawy? Jak obliczyć porcję makaronu?
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej