Jak zrobić gołąbki bez mięsa? Przepis nie tylko dla wegetarian
2021-03-29
średni
45 min
4
Gołąbki bez mięsa są świetnym rozwiązaniem, jeśli jesteś na diecie albo nie przepadasz za mięsem. Smakują tak samo dobrze, a może nawet lepiej niż tradycyjne. Zawierają też mniej kalorii. Poznaj przepis na pyszne gołąbki wegetariańskie.
SKŁADNIKI
- 10 zielonych liści kapusty do gołąbków plus kilka do wyłożenia rondla
- 2 szklanki gotowanego ryżu
- 1 szklanka posiekanych orzechów włoskich
- 0,5 szklanki pokrojonej w kostkę cebuli
- 0,5 szklanki posiekanej zielonej papryki
- 0,5 szklanki pokrojonych grzybów
- 0,5 łyżeczki soli
- 2 łyżki sosu sojowego
- sos pomidorowy:
- 1,5 szklanki pomidorów
- 2 szklanki wody
- 3 łyżki mąki
- sól do smaku
- ziele angielskie do smaku
- listek laurowy
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Sparz liście kapusty.
- Przygotuj farsz z pozostałych składników. Napełnij nim każdy liści. W zależności od wielkości liści dawaj tyle nadzienia, by móc swobodnie zwijać rolki. Zawiń końce, by farsz nie wyciekał podczas gotowania.
- Lekko nasmaruj rondel tłuszczem. Połóż kilka liści kapusty na dno rondla, ułóż na nich gołąbki, zalej odrobiną wody i gotuj pod przykryciem, aż kapusta zmięknie. Aby gołąbki się nie przypaliły, od czasu do czasu możesz wlać do garnka odrobinę gorącej wody.
- Przygotuj sos. Pomidory obierz ze skórki, pokrój na małe kawałki i przetrzyj przez sito. Zmiksuj w blenderze z pozostałymi składnikami. Przelej do garnka, dorzuć listek laurowy i ziele angielskie. Zagotuj.