Jak przygotować bakłażany? PIECZONY BAKŁAŻAN – sprawdzony przepis
2021-03-30
łatwy
10 min
2
Grillowane lub pieczone bakłażany są popularną przystawką lub dodatkiem do dań głównych na Bałkanach. Można je pokroić i dodać do sałatki bałkańskiej z fetą, oliwkami i pomidorami. Można też przechowywać je przez pewien czas w lodówce, a zalewając oliwą i octem mogą długo postać w słoikach. Sprawdź, jak przygotować pieczone bakłażany. Podajemy dobry przepis.
SKŁADNIKI
- 1 duży bakłażan
- oliwa z oliwek
- 2 ząbki czosnku
- sól
- świeżo zmielony pieprz
- garść świeżych liści bazylii (może być zielona i czerwona)
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Rozgrzać piekarnik do temperatury 180 stopni.
- Bakłażana umyć i pokroić w plastry o grubości mniej więcej 1 cm lub nieco grubsze.
- W misce wymieszać oliwę z solą i wyciśniętym czosnkiem.
- Posmarować plastry bakłażana oliwą z czosnkiem i posypać solą.
- Posiekać liście bazylii.
- Gdy bakłażan zmięknie, wyłożyć go na talerz i pokropić jeszcze raz oliwą, posypać posiekaną bazylią, doprawić solą i pieprzem. Można również pokropić cytryną.
- Plastry bakłażana piec w piekarniku do momentu, aż będą miękkie i zarumienione
Warzywa na balkon - bakłażan