Jackfruit jak szarpana wołowina: przepis jak ugotować owoc chlebowca z puszki
2022-03-09
łatwy
30 min
4
Dieta wegetariańska
Jak przygotować jackfruit, który smakuje jak szarpana wołowina? Ubóstwiam ten łatwy przepis. Jeśli nie wiecie, jak przyrządzić owoc chlebowca soczysty i miękki w środku, chrupiący na zewnątrz, to właśnie dobrze trafiliście. Jackfruit z tego przepisu wychodzi idealnie przyrumieniony, wystarczy włożyć go w przypieczoną bułkę. Właśnie to musicie zrobić z jackfruita z puszki. Polecam gorąco!
SKŁADNIKI
- 2 puszki zielonego jackfruita w zalewie, w sumie 800 g odsączonych owoców chlebowca
- 1 szklanka sosu BBQ lub keczupu
- 1 szklanka piwa
- olej roślinny
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Rozgrzej piekarnik do 220°C.
- Pokrojone owoce chlebowca z puszki odcedź. Podziel kawałki na strzępy przypominające szarpaną wieprzowinę.
- Rozgrzej patelnię z nieprzywierającą powłoką. Dodaj strzępy jackfruita oraz sos. Zamieszaj i duś, aż chlebowiec wchłonie cały sos, a patelnia będzie sucha.
- Blachę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia, posmaruj olejem. Na tak przygotowaną blachę wyłóż jackfruita i rozłóż strzępy chlebowca równą warstwą.
- Piecz przez 20 minut lub do chwili, gdy brzegi będą zrumienione i chrupiące.
- Strzępy przypieczonego chlebowca włóż w przyrumienioną bułkę razem z sałatką coleslaw. Smacznego!
Czy umami nas mami? Co to jest umami?