Jackfruit jak szarpana wołowina: przepis jak ugotować owoc chlebowca z puszki

Jackfruit jak szarpana wołowina: przepis jak ugotować owoc chlebowca z puszki
Autor: Shutterstock Soczyste strzępy jackfruit, owocu chlebowca, w kanapce z sałatką coleslow
łatwy
30 min
4

Jak przygotować jackfruit który smakuje jak szarpana wołowina? Ubóstwiam ten łatwy przepis. Jeśli nie wiecie, jak przyrządzić owoc chlebowca soczysty i miękki w środku, chrupiący na zewnątrz, to właśnie dobrze trafiliście. Jackfruit wychodzi idealnie przyrumieniony, wystarczy włożyć go w przypieczoną bułkę. Właśnie to musicie zrobić z jackfruita z puszki. Polecam gorąco!

SKŁADNIKI

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Rozgrzej piekarnik do 220°C.
  • Pokrojone owoce chlebowca z puszki odcedź. Podziel kawałki na strzępy przypominające szarpaną wieprzowinę.
  • Rozgrzej patelnię z nieprzywierającą powłoką. Dodaj strzępy jackfruita oraz sos. Zamieszaj i duś, aż chlebowiec wchłonie cały sos, a patelnia będzie sucha.
  • Blachę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia, posmaruj olejem. Na tak przygotowaną blachę wyłóż jackfruita i rozłóż strzępy chlebowca równą warstwą.
  • Piecz przez 20 minut lub do chwili, gdy brzegi będą zrumienione i chrupiące.
  • Strzępy przypieczonego chlebowca włóż w przyrumienioną bułkę razem z sałatką coleslaw. Smacznego!
Czy umami nas mami? Co to jest umami?
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej