GULASZ Z SOCZEWICY - aromatyczne danie wegetariańskie
2021-03-29
łatwy
20 min
4
Polecamy przepis na gulasz z soczewicy z aromatycznymi przyprawami - szałwią, kolendrą, goździkami i curry podbije podniebienia nawet amatorów mięsa. Do tego dania lepiej wykorzystać brązową lub zieloną soczewicę, bo czerwona się rozgotuje.
SKŁADNIKI
- 20 dag zielonej lub brązowej soczewicy
- 2 marchewki
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 3 listki laurowe
- 2 goździki,
- 1 łyżeczka curry
- 1 łyżeczka mielonej kolendry
- 1 łyżeczka suszonej szałwii
- 2 łyżki oleju
- 1 szklanka soku jabłkowego
- 1 szklanka śmietany
- sól
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Soczewicę zalać wodą i odstawić na 2 godz. Dodać jedną całą cebulę, naszpikowaną goździkami, liście laurowe i gotować ok. 20 min, pod koniec soląc. Odcedzić, wyjąć cebulę i przyprawy.
- W rondlu o grubym dnie rozgrzać olej, zeszklić drobno posiekaną drugą cebulę, zmiażdżony czosnek, startą na tarce marchewkę, curry, kolendrę i szałwię. Zamieszać, chwilę smażyć, dodać soczewicę i smażyć wszystko razem przez 2 minuty, po czym zalać sokiem owocowym i gotować około 20 minut. Po zdjęciu z ognia doprawić śmietaną.