GULASZ Z SOCZEWICY - aromatyczne danie wegetariańskie
      2021-03-29
      
          
      
    
    
    
    
    
  
                  
          
          łatwy
      
      
        
          20 min
      
      
        
          4
      
    Polecamy przepis na gulasz z soczewicy z aromatycznymi przyprawami - szałwią, kolendrą, goździkami i curry podbije podniebienia nawet amatorów mięsa. Do tego dania lepiej wykorzystać brązową lub zieloną soczewicę, bo czerwona się rozgotuje.
SKŁADNIKI
- 20 dag zielonej lub brązowej soczewicy
 - 2 marchewki
 - 2 cebule
 - 3 ząbki czosnku
 - 3 listki laurowe
 - 2 goździki,
 - 1 łyżeczka curry
 - 1 łyżeczka mielonej kolendry
 - 1 łyżeczka suszonej szałwii
 - 2 łyżki oleju
 - 1 szklanka soku jabłkowego
 - 1 szklanka śmietany
 - sól
 
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Soczewicę zalać wodą i odstawić na 2 godz. Dodać jedną całą cebulę, naszpikowaną goździkami, liście laurowe i gotować ok. 20 min, pod koniec soląc. Odcedzić, wyjąć cebulę i przyprawy.
 - W rondlu o grubym dnie rozgrzać olej, zeszklić drobno posiekaną drugą cebulę, zmiażdżony czosnek, startą na tarce marchewkę, curry, kolendrę i szałwię. Zamieszać, chwilę smażyć, dodać soczewicę i smażyć wszystko razem przez 2 minuty, po czym zalać sokiem owocowym i gotować około 20 minut. Po zdjęciu z ognia doprawić śmietaną.