GULASZ Z SOCZEWICY - aromatyczne danie wegetariańskie

GULASZ Z SOCZEWICY - aromatyczne danie wegetariańskie
Autor: thinkstockphotos.com GULASZ Z SOCZEWICY - aromatyczne danie wegetariańskie
łatwy
20 min
4

Polecamy przepis na gulasz z soczewicy z aromatycznymi przyprawami - szałwią, kolendrą, goździkami i curry podbije podniebienia nawet amatorów mięsa. Do tego dania lepiej wykorzystać brązową lub zieloną soczewicę, bo czerwona się rozgotuje.

SKŁADNIKI

  • 20 dag zielonej lub brązowej soczewicy
  • 2 marchewki
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 listki laurowe
  • 2 goździki,
  • 1 łyżeczka curry
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • 1 łyżeczka suszonej szałwii
  • 2 łyżki oleju
  • 1 szklanka soku jabłkowego
  • 1 szklanka śmietany
  • sól

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Soczewicę zalać wodą i odstawić na 2 godz. Dodać jedną całą cebulę, naszpikowaną goździkami, liście laurowe i gotować ok. 20 min, pod koniec soląc. Odcedzić, wyjąć cebulę i przyprawy.
  • W rondlu o grubym dnie rozgrzać olej, zeszklić drobno posiekaną drugą cebulę, zmiażdżony czosnek, startą na tarce marchewkę, curry, kolendrę i szałwię. Zamieszać, chwilę smażyć, dodać soczewicę i smażyć wszystko razem przez 2 minuty, po czym zalać sokiem owocowym i gotować około 20 minut. Po zdjęciu z ognia doprawić śmietaną.
Beata Lekszycka
więcej