Gulasz z grochu z pieczarkami i białym winem: przepis na pożywne danie wege

Gulasz z grochu z pieczarkami i białym winem: przepis na pożywne danie wege
Autor: thinkstockphotos.com Gulasz z grochu zasmakuje nie tylko wegetarianom i weganom. Takie danie ciekawie rozwija tradycyjne smaki kuchni polskiej
łatwy
90 min
4

Gulasz z grochu to treściwe danie dla osób niejedzących mięsa. Jeśli odpowiednio go doprawisz, będzie smakował nie tylko wegetarianom. Oto przepis na gulasz z grochu z pieczarkami i białym winem.

SKŁADNIKI

  • 20 dag suszonego żółtego grochu
  • 2 duże cebule
  • 20 dag pieczarek
  • 3 łyżki oleju
  • szklanka bulionu
  • 1,5 szklanki białego wytrawnego wina
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • klika listków laurowych, oregano, sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Umyty wcześniej groch zalać wodą i odstawić na noc. Na drugi dzień gotować w tej samej wodzie około 1 godziny. Odcedzić.
  • W rondlu rozgrzać olej, lekko zrumienić na nim drobno posiekaną cebulę, dodać pokrojone pieczarki, chwilę smażyć, mieszając.
  • Dodać groch, bulion, wino, koncentrat pomidorowy i przyprawy.
  • Wszystko dokładnie wymieszać, doprowadzić do wrzenia i na małym ogniu dusić pod przykryciem około pół godziny. Podawać z bagietką lub ryżem.
Beata Lekszycka
więcej