Gulasz z grochu z pieczarkami i białym winem: przepis na pożywne danie wege
2021-03-29
łatwy
90 min
4
Gulasz z grochu to treściwe danie dla osób niejedzących mięsa. Jeśli odpowiednio go doprawisz, będzie smakował nie tylko wegetarianom. Oto przepis na gulasz z grochu z pieczarkami i białym winem.
SKŁADNIKI
- 20 dag suszonego żółtego grochu
- 2 duże cebule
- 20 dag pieczarek
- 3 łyżki oleju
- szklanka bulionu
- 1,5 szklanki białego wytrawnego wina
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- klika listków laurowych, oregano, sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Umyty wcześniej groch zalać wodą i odstawić na noc. Na drugi dzień gotować w tej samej wodzie około 1 godziny. Odcedzić.
- W rondlu rozgrzać olej, lekko zrumienić na nim drobno posiekaną cebulę, dodać pokrojone pieczarki, chwilę smażyć, mieszając.
- Dodać groch, bulion, wino, koncentrat pomidorowy i przyprawy.
- Wszystko dokładnie wymieszać, doprowadzić do wrzenia i na małym ogniu dusić pod przykryciem około pół godziny. Podawać z bagietką lub ryżem.