Gnocchi cacio e pepe zaskakują swoją prostotą. Wystarczy 5 składników

Gnocchi cacio e pepe zaskakują swoją prostotą. Wystarczy 5 składników
Autor: Shutterstock.com Gnocchi cacio e pepe zaskakują swoją prostotą. Wystarczy 5 składników
łatwy
10 min
4

Dieta wegetariańska

Przepyszne połączenie dwóch wspaniałych dań daje nam prosty i łatwy do przygotowania obiad. Cacio e pepe gnocchi to wspaniałe ziemniaczane kluseczki w prostym sosie pieprzowym, które przygotujemy w kilka chwil z łatwo dostępnych składników.

Prosty obiad dla całej rodziny. Wystarczy kilka składników

Cacio e pepe gnocchi to wspaniała wariacja klasycznego rzymskiego dania. Cacio e pepe w oryginale składa się z makaronu, sera pecorino romano i świeżo mielonego czarnego pieprzu. W naszej wersji natomiast zamiast makaronu sięgamy po pyszne i mięciutkie kluseczki ziemniaczane.

Danie to jest niezwykle proste w przygotowaniu i nie wymaga dużych umiejętności. Wystarczy dosłownie kilka chwil, by zachwycić rodzinę i gości wspaniałym daniem, które rozkochuje w sobie już od pierwszego kęsa.

Eksperymentuj z daniem. Te dodatki mogą zaskoczyć

Gnocchi mają całkowicie inną strukturę niż makaron, dzięki czemu wspaniale chłoną nasz sos. Co więcej, w tym sosie nie znajdziemy nawet odrobiny śmietany, choć w niektórych krajach dodaje się ją, by ułatwić sobie zadanie.

Jeśli już chcemy dodać coś do naszego sosu to na przykład świetnie sprawdzi się świeża skóra z cytryny, która doda nam lekkości i świeżości. Możemy również dodać odrobinę prażonych orzechów, by nadać tekstury naszemu daniu. Świetnym pomysłem będzie również wykorzystanie gnocchi z dyni, które nadadzą naszemu daniu lekko słodkawy posmak.

SKŁADNIKI

  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 300 g gnocchi
  • 2 łyżeczki czarnego pieprzu
  • 150 g parmezanu
  • świeża pietruszka

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Gnocchi gotujemy według instrukcji na opakowaniu.
  • Odzedzamy zostawiając szklankę wody po gotowaniu.
  • Na suchej patelni podsmażamy nasz pieprz.
  • Dodajemy wodę z gotowania oraz nasz parmezan.
  • Dokładnie i energicznie mieszamy.
  • Dodajemy wcześniej ugotowane gnocchi i doprawiamy odrobiną soli.
  • Podajemy ze świeżo posiekaną natką pietruszki.
Kotleciki z ziemniaków: łatwy przepis na pyszny obiad
Kinga Goldstein

Ukończyła studia na Uniwersytecie Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy na kierunku Edytorstwo. Fascynuje ją wszystko związane z urodą, wszelkimi medycznymi nowinkami i zdrowym jedzeniem (a przynajmniej przeważnie zdrowym). Uwielbia sama wypróbowywać wszelkie domowe …

więcej