Gnocchi cacio e pepe zaskakują swoją prostotą. Wystarczy 5 składników

Dieta wegetariańska
Przepyszne połączenie dwóch wspaniałych dań daje nam prosty i łatwy do przygotowania obiad. Cacio e pepe gnocchi to wspaniałe ziemniaczane kluseczki w prostym sosie pieprzowym, które przygotujemy w kilka chwil z łatwo dostępnych składników.
Prosty obiad dla całej rodziny. Wystarczy kilka składników
Cacio e pepe gnocchi to wspaniała wariacja klasycznego rzymskiego dania. Cacio e pepe w oryginale składa się z makaronu, sera pecorino romano i świeżo mielonego czarnego pieprzu. W naszej wersji natomiast zamiast makaronu sięgamy po pyszne i mięciutkie kluseczki ziemniaczane.
Danie to jest niezwykle proste w przygotowaniu i nie wymaga dużych umiejętności. Wystarczy dosłownie kilka chwil, by zachwycić rodzinę i gości wspaniałym daniem, które rozkochuje w sobie już od pierwszego kęsa.
Eksperymentuj z daniem. Te dodatki mogą zaskoczyć
Gnocchi mają całkowicie inną strukturę niż makaron, dzięki czemu wspaniale chłoną nasz sos. Co więcej, w tym sosie nie znajdziemy nawet odrobiny śmietany, choć w niektórych krajach dodaje się ją, by ułatwić sobie zadanie.
Jeśli już chcemy dodać coś do naszego sosu to na przykład świetnie sprawdzi się świeża skóra z cytryny, która doda nam lekkości i świeżości. Możemy również dodać odrobinę prażonych orzechów, by nadać tekstury naszemu daniu. Świetnym pomysłem będzie również wykorzystanie gnocchi z dyni, które nadadzą naszemu daniu lekko słodkawy posmak.
SKŁADNIKI
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 300 g gnocchi
- 2 łyżeczki czarnego pieprzu
- 150 g parmezanu
- świeża pietruszka
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Gnocchi gotujemy według instrukcji na opakowaniu.
- Odzedzamy zostawiając szklankę wody po gotowaniu.
- Na suchej patelni podsmażamy nasz pieprz.
- Dodajemy wodę z gotowania oraz nasz parmezan.
- Dokładnie i energicznie mieszamy.
- Dodajemy wcześniej ugotowane gnocchi i doprawiamy odrobiną soli.
- Podajemy ze świeżo posiekaną natką pietruszki.