Fasolka szparagowa po tajsku - orientalne danie, które pokochasz

Fasolka szparagowa po tajsku - orientalne danie, które pokochasz
Autor: Shutterstock Warzywna kompozycja z fasolką szparagową w roli głównej, smażona na sposób tajski
łatwy
30 min
4

Fasolka szparagowa po tajsku to prawdziwa warzywna uczta, bo fasolka smażona jest  z innymi, równie zdrowymi i smakowitymi warzywami i orientalnymi przyprawami. Polecam!

SKŁADNIKI

  • 1/2 kg żółtej fasolki szparagowej
  • 4 pomidory (najlepiej w różnych kolorach)
  • 3 różnokolorowe papryki
  • 4 liście kapusty pekińskiej
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 cebule - najlepiej szalotki
  • 50 ml oleju sezamowego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka cukru
  • 2 łyżki sosu ostrygowego
  • 1 łyżka posiekanej  kolendry- jeśli jej nie lubisz możesz zastąpić ją natką lub szczypiorkiem
  • 100 ml wrzątku
  • 50 ml zimnej wody
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Fasolkę oczyszczamy i kroimy na mniejsze kawałki. Kapustę szatkujemy. Seler kroimy w plasterki. Czosnek kroimy w plasterki. Cebulę kroimy w piórka. Paprykę kroimy w paski, a pomidory w ósemki.
  • Na rozgrzany olej wrzucamy warzywa (poza pomidorami), wlewamy sos sojowy i chwilę smażymy, cały czas mieszając. Następnie wlewamy wrzątek, dodajemy kolendrę, cukier i dusimy pod przykryciem 10 min, co jakiś czas mieszając.
  • Po 10 min dodajemy sos ostrygowy, dokładnie mieszamy. Dusimy jeszcze 5 min.
  • W zimnej wodzie rozrabiamy mąkę, dodajemy do dania, zagęszczamy. Dorzucamy pomidory i zagotowujemy. Podajemy od razu po przygotowaniu.
Fasolka szparagowa. Jakie właściwości mają fasolowe strączki? Co można zrobić z fasolki szparagowej?
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej