Fasolka szparagowa po tajsku - orientalne danie, które pokochasz
2021-08-07
łatwy
30 min
4
Fasolka szparagowa po tajsku to prawdziwa warzywna uczta, bo fasolka smażona jest z innymi, równie zdrowymi i smakowitymi warzywami i orientalnymi przyprawami. Polecam!
SKŁADNIKI
- 1/2 kg żółtej fasolki szparagowej
- 4 pomidory (najlepiej w różnych kolorach)
- 3 różnokolorowe papryki
- 4 liście kapusty pekińskiej
- 2 łodygi selera naciowego
- 2 ząbki czosnku
- 2 cebule - najlepiej szalotki
- 50 ml oleju sezamowego
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka cukru
- 2 łyżki sosu ostrygowego
- 1 łyżka posiekanej kolendry- jeśli jej nie lubisz możesz zastąpić ją natką lub szczypiorkiem
- 100 ml wrzątku
- 50 ml zimnej wody
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Fasolkę oczyszczamy i kroimy na mniejsze kawałki. Kapustę szatkujemy. Seler kroimy w plasterki. Czosnek kroimy w plasterki. Cebulę kroimy w piórka. Paprykę kroimy w paski, a pomidory w ósemki.
- Na rozgrzany olej wrzucamy warzywa (poza pomidorami), wlewamy sos sojowy i chwilę smażymy, cały czas mieszając. Następnie wlewamy wrzątek, dodajemy kolendrę, cukier i dusimy pod przykryciem 10 min, co jakiś czas mieszając.
- Po 10 min dodajemy sos ostrygowy, dokładnie mieszamy. Dusimy jeszcze 5 min.
- W zimnej wodzie rozrabiamy mąkę, dodajemy do dania, zagęszczamy. Dorzucamy pomidory i zagotowujemy. Podajemy od razu po przygotowaniu.
Fasolka szparagowa. Jakie właściwości mają fasolowe strączki? Co można zrobić z fasolki szparagowej?