Fasola w słodko-ostrym sosie pomidorowym - bez mięsa, ale sycąco i pysznie
2022-06-03
łatwy
70 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Fasola w słodko-ostrym sosie pomidorowym to wymagające odrobiny cierpliwości danie wegetariańskie. Fasolowa zapiekanka, upieczona w ostrym sosie pomidorowym z dodatkiem miodu smakuje wyśmienicie i warta jest każdej minuty przygotowań.
SKŁADNIKI
- 350 g suchej fasoli (jaś, oczko), namoczonej na noc
- 2 cebule, posiekane
- 1 pomarańcza
- 2 czerwone papryki, pokrojone w kostkę
- 2 łyżki miodu
- 4 łyżki ciemnego sosu sojowego
- 1 łyżeczka ostrej musztardy
- 4 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1,5 szklanki bulionu
- 1 liść rozmarynu
- 1 gałązka szałwii
- 1 gałązka tymianku
- 1 gałązka rozmarynu
- pieprz
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej lub skrobi kukurydzianej
- 2 łyżki siekanej natki pietruszki
- olej
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Fasolę namoczyć na noc, odcedzić, zalać świeżą wodą, doprowadzić do wrzenia, gotować na dużym ogniu przez 10 minut. Odcedzić.
- Cebule przyrumienić na niedużej ilości oleju, po chwili dodać miód, sos sojowy, musztardę i koncentrat, podlać bulionem i zagotować.
- Fasolę przełożyć do naczynia do zapiekania i zalać gorącym sosem. na wierzchu ułożyć zioła, liść laurowy i kilka wiórków cienko ściętej skórki z pomarańczy.
- Zapiekankę obficie oprószyć pieprzem (najlepiej grubo mielonym), przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 st. C. Piec ok 60 minut.
- Wyjąc zapiekankę z pieca, zalać ją roztworem soku z pomarańczy i mąki ziemniaczanej/skrobi kukurydzianej. Posypać pokrojona w kostkę papryką.
- Wstawić ponownie do piekarnika i piec kolejną godzinę. Wyjąć z piekarnika, zdjąć zioła i skórkę, posypać siekana natką.
Fasola - rodzaje, właściwości i zastosowania kulinarne fasoli