Fasola w słodko-ostrym sosie pomidorowym - bez mięsa, ale sycąco i pysznie

Fasola w słodko-ostrym sosie
Autor: Shutteratock Fasola w słodko-ostrym sosie to świetna zapiekanka wegetariańska.
łatwy
70 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Fasola w słodko-ostrym sosie pomidorowym to wymagające odrobiny cierpliwości danie wegetariańskie. Fasolowa zapiekanka, upieczona w ostrym sosie pomidorowym z dodatkiem miodu smakuje wyśmienicie i warta jest każdej minuty przygotowań.

SKŁADNIKI

  • 350 g suchej fasoli (jaś, oczko), namoczonej na noc
  • 2 cebule, posiekane
  • 1 pomarańcza
  • 2 czerwone papryki, pokrojone w kostkę
  • 2 łyżki miodu
  • 4 łyżki ciemnego sosu sojowego
  • 1 łyżeczka ostrej musztardy
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1,5 szklanki bulionu
  • 1 liść rozmarynu
  • 1 gałązka szałwii
  • 1 gałązka tymianku
  • 1 gałązka rozmarynu
  • pieprz
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej lub skrobi kukurydzianej
  • 2 łyżki siekanej natki pietruszki
  • olej

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Fasolę namoczyć na noc, odcedzić, zalać świeżą wodą, doprowadzić do wrzenia, gotować na dużym ogniu przez 10 minut. Odcedzić.
  • Cebule przyrumienić na niedużej ilości oleju, po chwili dodać miód, sos sojowy, musztardę i koncentrat, podlać bulionem i zagotować.
  • Fasolę przełożyć do naczynia do zapiekania i zalać gorącym sosem. na wierzchu ułożyć zioła, liść laurowy i kilka wiórków cienko ściętej skórki z pomarańczy.
  • Zapiekankę obficie oprószyć pieprzem (najlepiej grubo mielonym), przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 st. C. Piec ok 60 minut.
  • Wyjąc zapiekankę z pieca, zalać ją roztworem soku z pomarańczy i mąki ziemniaczanej/skrobi kukurydzianej. Posypać pokrojona w kostkę papryką.
  • Wstawić ponownie do piekarnika i piec kolejną godzinę. Wyjąć z piekarnika, zdjąć zioła i skórkę, posypać siekana natką.
Fasola - rodzaje, właściwości i zastosowania kulinarne fasoli
Anna Szubińska

Redaktorka w dziale Rozrywka w "Super Expressie". Jestem absolwentką Uniwersytetu Warszawskiego, związaną zawodowo z prasą od 2008 roku. W 2016 r. rozpoczęłam przygodę z mediami internetowymi w Grupie ZPR Media. W wolnych …

więcej