Farinata - włoski placek z ciecierzycy z oliwkami i cebulą
2022-04-15
łatwy
20 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Farinata to włoski placek z mąki z ciecierzycy z oliwkami i cebulą. Ten smaczny naleśnik z cieciorki jest bardzo łatwy w przygotowaniu. Doskonale smakuje ze świeżą rukolą lub piklowanymi warzywami. W Genui, skąd pochodzi przepis, farinata podawana jest w bułce ciabatcie razem z sałatą i świeżymi pomidorami. Idealna danie bezmięsne!
SKŁADNIKI
- 100 g mąki z ciecierzycy
- 400 ml wody
- 1 1/4 łyżeczki soli
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1 czerwona cebula średniej wielkości, pokrojona w cienkie plasterki
- 1 garść czarnych oliwek kalamata bez pestek
- 1 garść świeżych liści szałwii
- 1/2 łyżki oliwy do posmarowania formy do pieczenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Rozgrzej piekarnik do 180°C.
- W misce wymieszaj mąkę z ciecierzycy, sól i wodę. Odstaw do napęcznienia na co najmniej 5 do 10 godzin. Od czasu do czasu zamieszaj.
- Na powierzchni mieszaniny utworzy się piana. Usuń ją łyżką szumówką lub cedzakową.
- Dodaj oliwę i ponownie wymieszaj. Wylej na wysmarowaną tłuszczem blachę.
- Ułóż na wierzchu pokrojoną w plasterki czerwoną cebulę, oliwki i liście szałwii. Piecz przez 30-35 minut w temperaturze 200°C.
- Podawaj z rukolą lub zieloną sałatką. Lub w ciabatcie z sałatą. Smacznego!
Cebula - właściwości. Dlaczego warto jeść cebulę?