Farinata - włoski placek z ciecierzycy z oliwkami i cebulą

Farinata - włoski placek z ciecierzycy z oliwkami i cebulą
Autor: Shutterstock.com Farinata - włoski placek z ciecierzycy z oliwkami i cebulą
łatwy
20 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Farinata to włoski placek z mąki z ciecierzycy z oliwkami i cebulą. Ten smaczny naleśnik z cieciorki jest bardzo łatwy w przygotowaniu. Doskonale smakuje ze świeżą rukolą lub piklowanymi warzywami. W Genui, skąd pochodzi przepis, farinata podawana jest w bułce ciabatcie razem z sałatą i świeżymi pomidorami. Idealna danie bezmięsne! 

SKŁADNIKI

  • 100 g mąki z ciecierzycy
  • 400 ml wody
  • 1 1/4 łyżeczki soli
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 czerwona cebula średniej wielkości, pokrojona w cienkie plasterki 
  • 1 garść czarnych oliwek kalamata bez pestek
  • 1 garść świeżych liści szałwii
  • 1/2 łyżki oliwy do posmarowania formy do pieczenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Rozgrzej piekarnik do 180°C.
  • W misce wymieszaj mąkę z ciecierzycy, sól i wodę. Odstaw do napęcznienia na co najmniej 5 do 10 godzin. Od czasu do czasu zamieszaj.
  • Na powierzchni mieszaniny utworzy się piana. Usuń ją łyżką szumówką lub cedzakową. 
  • Dodaj oliwę i ponownie wymieszaj.  Wylej na wysmarowaną tłuszczem blachę.
  • Ułóż na wierzchu pokrojoną w plasterki czerwoną cebulę, oliwki i liście szałwii. Piecz przez 30-35 minut w temperaturze 200°C.
  • Podawaj z rukolą lub zieloną sałatką. Lub w ciabatcie z sałatą. Smacznego! 
Cebula - właściwości. Dlaczego warto jeść cebulę?

Bezmięsne kotleciki - 10 przepisów na warzywne pyszności

Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej