Fantastyczny ryż z pieczarkami i porem

Fantastyczny ryż z pieczarkami i porem
Autor: Shutterstock Aromatyczny i pożywny ryż z pieczarkami i porem
łatwy
30 min
4

Ryż z pieczarkami i porem to łatwa odmiana risotta, ale bez uciążliwego mieszania i dolewania bulionu. Sycące danie jest pełne smaku i aromatu. Pory są dużo smaczniejsze od zwykłej cebuli, bardziej słodkie. A grzybów nie trzeba rekomendować. Wszyscy uwielbiamy pieczarki. 

Zadbaj o niezbędne składniki odżywcze na diecie wegetariańskiej. Skorzystaj z diety wegetariańskiej w programie JeszCoLubisz!

SKŁADNIKI

  • 2 duże pory, pokrojone w talarki
  • 350-400 g pieczarek, pokrojonych na plasterki
  • 3 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę lub drobno posiekane
  • 2 szklanki ryżu długoziarnistego
  • 4 szklanki bulionu
  • sól i pieprz do smaku
  • sok z cytryny
  • szczypiorek, posiekany

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Rozgrzej oliwę z oliwek na dużej patelni na średnim ogniu. Dodaj grzyby i pory do patelni i smaż, aż grzyby wypuszczą płyn, a pory będą miękkie.
  • Kontynuuj smażenie, aby nieco skarmelizować grzyby i pory. Dodaj czosnek i smaż, aż zacznie pachnieć.
  • Dodaj ryż i zamieszaj. Dodaj bulion i podkręć ogień, aby doprowadzić do wrzenia.
  • Gdy zawartość garnka się zagotuje, zmniejsz ogień i przykryj pokrywką. Duś przez około 10-15 minut, następnie wymieszaj i kontynuuj gotowanie przez kolejne 10 minut.
  • Zdejmij z ognia, wymieszaj wszystko, załóż z powrotem pokrywkę i pozwól ziarnom ryżu przejść parą.
  • Przed podaniem wyciśnij świeży sok z cytryny na ryż i posyp posiekanym szczypiorem. W razie potrzeby posmakuj i przypraw.
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej