Fantastyczny ryż z pieczarkami i porem
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Ryż z pieczarkami i porem to łatwa odmiana risotta, ale bez uciążliwego mieszania i dolewania bulionu. Sycące danie jest pełne smaku i aromatu. Pory są dużo smaczniejsze od zwykłej cebuli, bardziej słodkie. A grzybów nie trzeba rekomendować. Wszyscy uwielbiamy pieczarki.
Zadbaj o niezbędne składniki odżywcze na diecie wegetariańskiej. Skorzystaj z diety wegetariańskiej w programie JeszCoLubisz!
SKŁADNIKI
- 2 duże pory, pokrojone w talarki
- 350-400 g pieczarek, pokrojonych na plasterki
- 3 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę lub drobno posiekane
- 2 szklanki ryżu długoziarnistego
- 4 szklanki bulionu
- sól i pieprz do smaku
- sok z cytryny
- szczypiorek, posiekany
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Rozgrzej oliwę z oliwek na dużej patelni na średnim ogniu. Dodaj grzyby i pory do patelni i smaż, aż grzyby wypuszczą płyn, a pory będą miękkie.
- Kontynuuj smażenie, aby nieco skarmelizować grzyby i pory. Dodaj czosnek i smaż, aż zacznie pachnieć.
- Dodaj ryż i zamieszaj. Dodaj bulion i podkręć ogień, aby doprowadzić do wrzenia.
- Gdy zawartość garnka się zagotuje, zmniejsz ogień i przykryj pokrywką. Duś przez około 10-15 minut, następnie wymieszaj i kontynuuj gotowanie przez kolejne 10 minut.
- Zdejmij z ognia, wymieszaj wszystko, załóż z powrotem pokrywkę i pozwól ziarnom ryżu przejść parą.
- Przed podaniem wyciśnij świeży sok z cytryny na ryż i posyp posiekanym szczypiorem. W razie potrzeby posmakuj i przypraw.