Fantastyczne spaghetti z warzywami i grzybami - szybki i tani jesienny obiad

Fantastyczne spaghetti z warzywami i grzybami
Autor: Shutterstock Fantastyczne spaghetti z warzywami i grzybami
łatwy
35 min
4

Makaron spaghetti z warzywami i grzybami najlepiej smakuje nam jesienią. Po pierwsze dlatego, że mamy pod dostatkiem pysznej świeżej papryki, która dodatkowo w tym czasie kosztuje grosze. Po drugie dlatego, że drugi ważny składnik - grzyby można przynieść z lasu. Półgodzinny spacer po lesie zazwyczaj wystarcza, by zebrać odpowiednią ich ilość, a przy okazji zaostrzy apetyt.

Polecamy też:

 

SKŁADNIKI

  • 0,5 kg grzybów (leśnych lub pieczarek)
  • 1 czerwona papryka
  • 1 zielona papryka
  • 1 nieduża cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 0,5 pęczka natki
  • oliwa
  • masło
  • sól i pieprz
  • 1 opakowanie makaronu

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Makaron ugotować al dente, według instrukcji podanej przez producenta na opakowaniu.
  • Grzyby (mogą być pieczarki) oczyścić i pokroić w plastry. Paprykę umyć i pokroić w kosteczkę.
  • Cebule obrać i drobno posiekać, zeszklić razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem na oliwie.
  • Na patelnie dodać nieco masła, wrzucić paprykę i grzyby, smażyć razem, aż będą miękkie. Przyprawić solą i pieprzem. Gdyby za mocno się smażyły można podlać niedużą ilością wody z makaronu.
  • Wymieszać makaron z grzybami i warzywami, rozłożyć na talerze i posypać siekaną natką pietruszki.
Makaron! Co warto o nim widzieć? Jak dobrać makaron do potrawy? Jak obliczyć porcję makaronu?