Fantastyczne spaghetti z warzywami i grzybami - szybki i tani jesienny obiad
2021-10-07

łatwy
35 min
4
Makaron spaghetti z warzywami i grzybami najlepiej smakuje nam jesienią. Po pierwsze dlatego, że mamy pod dostatkiem pysznej świeżej papryki, która dodatkowo w tym czasie kosztuje grosze. Po drugie dlatego, że drugi ważny składnik - grzyby można przynieść z lasu. Półgodzinny spacer po lesie zazwyczaj wystarcza, by zebrać odpowiednią ich ilość, a przy okazji zaostrzy apetyt.
Polecamy też:
SKŁADNIKI
- 0,5 kg grzybów (leśnych lub pieczarek)
- 1 czerwona papryka
- 1 zielona papryka
- 1 nieduża cebula
- 1 ząbek czosnku
- 0,5 pęczka natki
- oliwa
- masło
- sól i pieprz
- 1 opakowanie makaronu
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Makaron ugotować al dente, według instrukcji podanej przez producenta na opakowaniu.
- Grzyby (mogą być pieczarki) oczyścić i pokroić w plastry. Paprykę umyć i pokroić w kosteczkę.
- Cebule obrać i drobno posiekać, zeszklić razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem na oliwie.
- Na patelnie dodać nieco masła, wrzucić paprykę i grzyby, smażyć razem, aż będą miękkie. Przyprawić solą i pieprzem. Gdyby za mocno się smażyły można podlać niedużą ilością wody z makaronu.
- Wymieszać makaron z grzybami i warzywami, rozłożyć na talerze i posypać siekaną natką pietruszki.
Makaron! Co warto o nim widzieć? Jak dobrać makaron do potrawy? Jak obliczyć porcję makaronu?