Dyniowe gnocchi z masłem i bazyliowymi chipsami

2022-03-15
Magdalena Chajko
dyniowe-gnocchi-z-maslem-i-bazyliowymi-chipsami.jpg
Autor: thinkstockphotos.com Gnocchi to typowe danie kuchni włoskiej przypominające polskie kopytka
średni
30 min
4

Dyniowe gnocchi zatopione w bazyliowym masełku z chrupiącymi listkami bazylii - to danie proste w przygotowaniu, a zarazem bardzo wykwintne. Idealnie sprawdzi się na kolację we dwoje. Podajemy oryginalny przepis!

SKŁADNIKI

  • ½ kg ugotowanych ziemniaków tłuczonych
  • ½ upieczonej dyni, zmiksowanej na puree (najlepsza będzie dynia mniej soczysta, mączna, np. marina di chioggia lub hokkaido)
  • ok. 150 maki pszennej + do podsypania
  • 2 łyżki maki ziemniaczanej
  • ½ szklanki tartego sera (feta, ser kozi, parmezan lub inny dobry ser żółty)
  • 1 całe jajko
  • 1 żółtko
  • po 1/3 łyżeczki ostrej i słodkiej papryki
  • szczypta startej gałki muszkatołowej
  • świeżo mielony pieprz
  •  
  • do podania:
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • sól, świeżo mielony pieprz
  • kilkanaście listków bazylii
  • opcjonalnie: ząbek czosnku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Upieczoną i zmiksowaną dynię, jeśli jest bardzo soczysta, odparować przez ok. 20 minut na patelni, co jakiś czas mieszając (dzięki temu dynia będzie bardziej gęsta i będziemy mogli dodać mniej mąki do ciasta).
  • Ugotowane ziemniaki i dynię ostudzić. Do miski przełożyć ziemniaki i dynię, przesiać obydwie mąki, dodać jajko, żółtko, przyprawy i starty ser. Zagnieść składniki na ciasto. Jeśli będzie zbyt kleiste, podsypać mąką.
  • Na oprószonej mąką stolnicy rozpłaszczyć ciasto na grubość ok 1,5 cm i wycinać małe krążki np. kieliszkiem lub małą filiżanką. Szybsza wersja to zrolowanie ciasta w rulonik i odcinanie w poprzek małych prostokącików.
  • W garnku zagotować posoloną wodę. Gnocchi wrzucać do gotującej się wody partiami i gotować, aż wypłyną. Po wypłynięciu gotować jeszcze przez chwilkę, ale nie za długo, by się nie rozgotowały. Każdą partie gnocchi wrzucamy na wrzącą wodę!
  • Na patelni roztopić dwie łyżki klarowanego masła i mocno podgrzać (ale nie przypalić!). Lekko posolić. Na gorący tłuszcz wrzucać umyte i suche listki bazylii (oraz czosnek pokrojony w płatki - opcjonalnie).
  • Chwilę smażyć, aż listki bazylii będą skwierczały i staną się chrupiące. Na talerz nakładać porcję gnocchi, polewać stopionym masełkiem z listkami bazylii. Przed podaniem oprószyć świeżo mielonym pieprzem.
Dynia – Peruwianka, która podbiła świat!
Magdalena Chajko