Dynia: przepis na tortille z dynią
2021-03-29
średni
30 min
4
Kuchnia meksykańska jest dość ostra i wyrazista w smaku. Ważne miejsce w kulinariach Meksyku zajmują tortille. Proponujemy farsz wegetariański zamiast mięsnego - z dodatkiem pysznej i zdrowej dyni. Sprawdź, jak zrobić tortille z dynią.
SKŁADNIKI
- 1 łyżka oleju
- 2 szalotki, posiekane w kostkę
- 3 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
- 1 łyżeczka kminku
- puszka czerwonej fasoli
- 2 szklanki wody
- 1 łyżeczka oregano
- sól i pieprz do smaku
- 0,5 kg upieczonej do miękkości dyni, najlepiej piżmowej
- 1 papryka pokrojona w kostkę
- 1 łyżka posiekanej zielonej kolendry
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- kawałek sera starty na grubej tarce (do smaku)
- 2 szklanki mąki kukurydzianej
- 1 szklanka mąki pszennej
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Na rozgrzanym oleju podsmażamy do zrumienienia szalotkę, dodajemy czosnek, smażymy minutę.
- Następnie na patelnię wędrują kminek i papryka. Po chwili dołączają fasola (bez płynu!), oregano, sól i pieprz. Jeśli masa jest za gęsta – dodajemy pół szklanki wody.
- Dynię rozcieramy blenderem. Trzy czwarte powstałego w ten sposób musu dodajemy do sosu.
- Mąki mieszamy z resztą masy dyniowej, solą i w razie potrzeby wodą, wygniatamy, aż ciasto stanie się jednolite i nie będzie się lepić do rąk. Jeśli trzeba, podsypujemy mąką.
- Ciasto dzielimy na niewielkie kulki, wałkujemy, aż stanie się prawie przezroczyste, a następnie smażymy na suchej patelni teflonowej. Koniecznie bez tłuszczu!
- Na podgrzane na suchej patelni placki nakładamy farsz, posypujemy zieleniną i serem, zawijamy. Gotowe!