Dynia: przepis na tortille z dynią

tortilla-z-dyni-sprawdzony-przepis.jpg
Autor: thinkstockphotos.com Tortille z dynią to ciekawa propozycja dla wegetarian, którzy kochają meksykańskie smaki
średni
30 min
4

Kuchnia meksykańska jest dość ostra i wyrazista w smaku. Ważne miejsce w kulinariach Meksyku zajmują tortille. Proponujemy farsz wegetariański zamiast mięsnego - z dodatkiem pysznej i zdrowej dyni. Sprawdź, jak zrobić tortille z dynią.

SKŁADNIKI

  • 1 łyżka oleju
  • 2 szalotki, posiekane w kostkę
  • 3 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
  • 1 łyżeczka kminku
  • puszka czerwonej fasoli
  • 2 szklanki wody
  • 1 łyżeczka oregano
  • sól i pieprz do smaku
  • 0,5 kg upieczonej do miękkości dyni, najlepiej piżmowej
  • 1 papryka pokrojona w kostkę
  • 1 łyżka posiekanej zielonej kolendry
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • kawałek sera starty na grubej tarce (do smaku)
  • 2 szklanki mąki kukurydzianej
  • 1 szklanka mąki pszennej

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Na rozgrzanym oleju podsmażamy do zrumienienia szalotkę, dodajemy czosnek, smażymy minutę.
  • Następnie na patelnię wędrują kminek i papryka. Po chwili dołączają fasola (bez płynu!), oregano, sól i pieprz. Jeśli masa jest za gęsta – dodajemy pół szklanki wody.
  • Dynię rozcieramy blenderem. Trzy czwarte powstałego w ten sposób musu dodajemy do sosu.
  • Mąki mieszamy z resztą masy dyniowej, solą i w razie potrzeby wodą, wygniatamy, aż ciasto stanie się jednolite i nie będzie się lepić do rąk. Jeśli trzeba, podsypujemy mąką.
  • Ciasto dzielimy na niewielkie kulki, wałkujemy, aż stanie się prawie przezroczyste, a następnie smażymy na suchej patelni teflonowej. Koniecznie bez tłuszczu!
  • Na podgrzane na suchej patelni placki nakładamy farsz, posypujemy zieleniną i serem, zawijamy. Gotowe!