Dwa dania w jednym. Ten makaron rozkocha w sobie każdego

Dwa dania w jednym. Ten makaron rozkocha w sobie każdego
Autor: Shutterstock
łatwy
30 min
6

Połączenie tych dwóch aromatycznych dań da nam obiad, który znajdzie miejsce w każdym sercu. Przepyszny makaron z serem i cebulą to danie, które pokochamy od pierwszego kęsa. Wystarczy kilka składników, by móc rozkoszować się tym daniem od @samseats.

Połączenie dwóch uwielbianych przepisów. Przygotuj na obiad

Ten przepis stał się prawdziwym hitem TikToka. Aromatyczny makaron z serem i karmelizowaną cebulą to kwintesencja jedzenia na pocieszenie. Prosty w przygotowaniu i przepyszny, jednak trzeba wziąć pod uwagę, że przygotowanie go zajmie nam trochę czasu.

Głównie jest to spowodowane faktem, że cebulę trzeba wcześniej skarmelizować. Tego punktu nie powinniśmy pomijać, bo to właśnie dzięki temu ten makaron nabiera niesamowitego smaku i aromatu. Jak zdradza autor przepisu @samseats, jest to idealne połączenie zupy cebulowej z makaronem z serem.

To przepyszny sposób na obiad, przy którym niestety będziemy musieli jednak włożyć nieco pracy. Ten przepis najlepiej wybrać kiedy mamy trochę wolnego czasu i inspiracji do przygotowania czegoś ciekawego na obiad.

Jednak naprawdę warto spróbować tego przepisu. Wychodzi niezwykle smaczny, a po całym domu unosi się przepiękny zapach aromatycznego makaronu. Wypróbuj ten przepis, by zachwycić rodzinę czymś ciekawym. Takiego daina z pewnością nikt długo nie zapomni.

SKŁADNIKI

  • Cebule:
  • 3 cebule
  • 65 g masła
  • sól
  • 1 łyżka tymianku
  • 300 ml bulionu wołowego
  • Posypka:
  • 1 mała bagietka
  • 1 łyżka tymianku
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • sól
  • Makaron z serem:
  • 110 g masła
  • 110 g mąki pszennej
  • 1,1 l mleka
  • 200 g sera tartego 
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
  • sól i pieprz
  • 400 g makaronu

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Cebulę kroimy w piórka.
  • Wrzucamy ją na głęboką patelnię i podsmażamy z masłem i solą.
  • Smażymy około 30 minut, aż się skarmelizuje.
  • Dodajemy bulion i tymianem.
  • Gotujemy około 10 minut i odstawiamy na bok.
  • Bagietkę kroimy w kostkę.
  • Wrzucamy ją do miski z solą, tymiankiem i oliwą.
  • Przekładamy na blachę i podpiekamy około 5 minut w 180 stopniach.
  • Makaron gotujemy w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  • Masło rozpuszczamy na patelni mieszamy z mąką.
  • Stopniowo dodajemy mleko.
  • Gotujemy cały czas mieszając.
  • Dodajemy 3/4 cebuli, sery, musztardę, gałkę muszkatołową sól i pieprz.
  • Makaron i sos przekładamy do naczynia żaroodpornego.
  • Całość dokładnie mieszamy, posypujemy posypką i pozostałą cebulą.
  • Podpiekamy 5 minut.
Makaron! Co warto o nim widzieć? Jak dobrać makaron do potrawy? Jak obliczyć porcję makaronu?
Kinga Goldstein

Ukończyła studia na Uniwersytecie Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy na kierunku Edytorstwo. Fascynuje ją wszystko związane z urodą, wszelkimi medycznymi nowinkami i zdrowym jedzeniem (a przynajmniej przeważnie zdrowym). Uwielbia sama wypróbowywać wszelkie domowe …

więcej