Duszonka z grzybów - sprawdzi się na obiad lub kolację

Duszonka z grzybów - sprawdzi się na obiad lub kolację
Autor: Shutterstock Duszone z cebulką grzyby, z dodatkiem śmietany to znana od dawna duszonka z grzybów
łatwy
25 min
2

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Duszonka z grzybów to proste danie, do którego przygotowania możemy użyć dowolnych grzybów leśnych - najlepsza jest z mieszaniny grzybów. Można do niej dodać korzonki grzybów, których kapelusze przeznaczyliśmy do suszenia. Duszonka z grzybów świetnie smakuje z ziemniakami puree, makaronem o grubych formach lub po prostu z pajdą świeżego chleba.

SKŁADNIKI

  • 0,5 kg grzybów leśnych
  • 2-3 cebule
  • sól i pieprz
  • 5 łyżek oliwy
  • 3 łyżki śmietany lub jogurtu naturalnego

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Oczyścić grzyby, krótko umyć i pokroić w kawałki podobnej wielkości. Cebulę pokroić w grubą kostkę.
  • W garnku z grubym dnem rozgrzać oliwę, dodać pokrojoną cebulę, posypać pieprzem i solą i smażyć cebulę, aby trochę zmiękła.
  • Do zeszklonej cebuli dodać grzyby i całość dusić pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając, aby się nie przypaliło.
  • Dusić do momentu aż grzyby i cebulka będą miękkie i nabiorą smaku. Na koniec doprawić do smaku i dodać śmietanę zahartowaną sosem spod grzybów. Krótko zagotować i podawać z ziemniakami lub pieczywem.
Czy warto jeść grzyby?
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej