Duszonka z grzybów - sprawdzi się na obiad lub kolację
2022-09-13
łatwy
25 min
2
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Duszonka z grzybów to proste danie, do którego przygotowania możemy użyć dowolnych grzybów leśnych - najlepsza jest z mieszaniny grzybów. Można do niej dodać korzonki grzybów, których kapelusze przeznaczyliśmy do suszenia. Duszonka z grzybów świetnie smakuje z ziemniakami puree, makaronem o grubych formach lub po prostu z pajdą świeżego chleba.
SKŁADNIKI
- 0,5 kg grzybów leśnych
- 2-3 cebule
- sól i pieprz
- 5 łyżek oliwy
- 3 łyżki śmietany lub jogurtu naturalnego
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Oczyścić grzyby, krótko umyć i pokroić w kawałki podobnej wielkości. Cebulę pokroić w grubą kostkę.
- W garnku z grubym dnem rozgrzać oliwę, dodać pokrojoną cebulę, posypać pieprzem i solą i smażyć cebulę, aby trochę zmiękła.
- Do zeszklonej cebuli dodać grzyby i całość dusić pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając, aby się nie przypaliło.
- Dusić do momentu aż grzyby i cebulka będą miękkie i nabiorą smaku. Na koniec doprawić do smaku i dodać śmietanę zahartowaną sosem spod grzybów. Krótko zagotować i podawać z ziemniakami lub pieczywem.
Czy warto jeść grzyby?