Duszone ziemniaki z pieczarkami - bezmięsny obiad za grosze
2022-01-28
łatwy
20 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta niskokaloryczna
Duszone ziemniaki z pieczarkami w mleku kokosowym to wegański przysmak. Niecodzienne ziemniaki moga być daniem samodzielnym lub smaczną przystawką. Przygotowanie jest łatwe, a produkty ogólnodostępne. Jeśli lubisz komfort domowej kuchni, to ten przepis jest właśnie dla ciebie!
SKŁADNIKI
- 2 łyżki oliwy lub oleju roślinnego
- ½ dużej cebuli lub 1 mniejsza, pokrojona na cienkie plasterki
- 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
- 250 g pieczarek pokrojonych na cienkie plasterki
- 4 średnie ziemniaki (500 g) pokrojone na grubsze plasterki
- ¾ szklanki pełnotłustego mleka kokosowego
- ½ łyżeczki soli
- ¼ łyżeczki pieprzu świeżo zmielonego
- 150 g mrożonej fasolki szparagowej (opcjonalnie)
- 2 łyżki szczypiorku lub natki pietruszki
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Na dużej, nieprzywierającej patelni zeszklij cebulę na rozgrzanym tłuszczu, na średnim ogniu przez około 3-4 minuty.
- Dodaj pieczarki i czosnek. Smaż przez około 10 minut.
- Dodaj ziemniaki, sól i pieprz. Smaż dalej, mieszając od czasu do czasu przez 10 minut.
- Dodaj mleko kokosowe i zmniejsz ogień. Przykryj szczelnie pokrywką i gotuj na wolnym ogniu przez około 15-20 minut, aż ziemniaki się ugotują. Na 10 minut przed końcem gotowania dodaj ewentualnie mrożoną fasolkę szparagową.
- Odstaw na 5 minut. Rozłóż na talerze. Udekoruj szczypiorkiem lub natką pietruszki. Podaj z uśmiechem!
Pieczarki - właściwości i kalorie. Co zrobić z pieczarek?