Duszone liście mlecza z jajkami i boczkiem: przepis z mniszkiem lekarskim

2021-03-29
Duszone liście mlecza z jajkami i boczkiem: przepis z mniszkiem lekarskim
Autor: Shutterstock Wiosenne danie z liści pospolitego mlecza, czyli mniszka lekarskiego
łatwy
20 min
4

Duszone liście mlecza z jajkami i boczkiem to danie sezonowe. Ten prosty przepis z mniszkiem lekarskim warto robić wczesną wiosną. Wystarczy tylko 5 składników, by cieszyć się tym pysznym i zdrowym daniem na szybko. To świetny pomysł na weekendowe śniadanie lub ciepłą kolację. 

SKŁADNIKI

  • 4 szklanki posiekanych liści mniszka lekarskiego, pozbawiony grubych łodyg (około 1-2 dużych pęczków), im młodsze liście, tym łagodniejszy smak
  • 2 łyżki oleju
  • 60 g boczku wędzonego, pokrojonego w dużą kostkę
  • 1 średni por, drobno posiekany
  • 4 duże jajka
  • 1/4 szklanki pokruszonego sera feta

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Zagotować wodę w garnku i wrzucić liście. Wyłączyć grzanie, zamieszać, przykryć pokrywką i pozostawić na 1-2 minuty. Następnie odcedzić liście i przepłukać zimną wodą. Blanszowanie liści usuwa nadmiar goryczy z liści mniszka lekarskiego. 
  • Na patelni rozgrzać olej, dodać pokrojony boczek i smażyć do zrumienienia.
  • Dodać pokrojony por i smażyć 2-4 minuty lub do chwili, gdy por zmięknie.
  • Następnie dodać zblanszowane liście mniszka lekarskiego i dusić 2-4 minuty.
  • Wybić jajka na patelnię z duszonym mleczem, posypać pokruszoną fetą i smażyć do chwili, gdy zetną się białka. Jeśli lubisz bardziej ścięte jajka, to przykryj pokrywką. 
Jajka – zdrowie w skorupce

Galeria: Mniszek lekarski w kuchni - 15 sprawdzonych przepisów i receptur