Duszone liście mlecza z jajkami i boczkiem: przepis z mniszkiem lekarskim
2021-03-29
łatwy
20 min
4
Duszone liście mlecza z jajkami i boczkiem to danie sezonowe. Ten prosty przepis z mniszkiem lekarskim warto robić wczesną wiosną. Wystarczy tylko 5 składników, by cieszyć się tym pysznym i zdrowym daniem na szybko. To świetny pomysł na weekendowe śniadanie lub ciepłą kolację.
SKŁADNIKI
- 4 szklanki posiekanych liści mniszka lekarskiego, pozbawiony grubych łodyg (około 1-2 dużych pęczków), im młodsze liście, tym łagodniejszy smak
- 2 łyżki oleju
- 60 g boczku wędzonego, pokrojonego w dużą kostkę
- 1 średni por, drobno posiekany
- 4 duże jajka
- 1/4 szklanki pokruszonego sera feta
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Zagotować wodę w garnku i wrzucić liście. Wyłączyć grzanie, zamieszać, przykryć pokrywką i pozostawić na 1-2 minuty. Następnie odcedzić liście i przepłukać zimną wodą. Blanszowanie liści usuwa nadmiar goryczy z liści mniszka lekarskiego.
- Na patelni rozgrzać olej, dodać pokrojony boczek i smażyć do zrumienienia.
- Dodać pokrojony por i smażyć 2-4 minuty lub do chwili, gdy por zmięknie.
- Następnie dodać zblanszowane liście mniszka lekarskiego i dusić 2-4 minuty.
- Wybić jajka na patelnię z duszonym mleczem, posypać pokruszoną fetą i smażyć do chwili, gdy zetną się białka. Jeśli lubisz bardziej ścięte jajka, to przykryj pokrywką.
Jajka – zdrowie w skorupce