Czerwony gulasz warzywny w greckim stylu. Obłędna bomba witaminowa na początek jesieni

Czerwony gulasz warzywny w greckim stylu. Obłędna bomba witaminowa na początek jesieni
Autor: Shutterstock Delikatne warzywa uduszone z dodatkiem przypraw to świetny bezmięsny obiad
łatwy
25 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Kuchnia śródziemnomorska znana jest  z tego, że sprzyja zdrowiu. Bogata w warzywa i owoce, pełna aromatycznych przypraw, jest do tego przepyszna. Jak ten warzywny czerwony gulasz w greckim stylu, który jest  obłędnie smaczną bombą witaminową.

Dlaczego warto jeść czerwone i pomarańczowe warzywa?

Warto jeść czerwone i pomarańczowe warzywa z kilku powodów:

  • Bogactwo przeciwutleniaczy – warzywa te są źródłem antyoksydantów, takich jak likopen (w pomidorach, papryce) i beta-karoten (w marchewce, dyni). Przeciwutleniacze chronią komórki przed uszkodzeniami i spowalniają procesy starzenia.
  • Wzmacnianie odporności – dzięki wysokiej zawartości witaminy C, warzywa czerwone i pomarańczowe, takie jak papryka czy dynia, wspierają układ odpornościowy.
  • Ochrona wzroku – beta-karoten z pomarańczowych warzyw przekształca się w organizmie w witaminę A, która jest kluczowa dla zdrowia oczu i poprawia widzenie, zwłaszcza o zmroku.
  • Zdrowie serca – likopen z pomidorów pomaga obniżać poziom cholesterolu i ciśnienie krwi, co pozytywnie wpływa na układ krążenia.
  • Wsparcie dla skóry – zawarte w nich witaminy A i E wspomagają regenerację skóry, poprawiają jej elastyczność i chronią przed szkodliwym działaniem promieniowania UV.

Jedzenie czerwonych i pomarańczowych warzyw to pyszny i naturalny sposób na poprawę zdrowia!
 

SKŁADNIKI

  • 0,5 kg batatów
  • 0,5 kg dyni
  • 2 papryki czerwone
  • 4 duże pomidory
  • 2 duże cebule
  • olej do smażenia
  • do smaku sól, pieprz, oregano i tymianek

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Obraną i oczyszczoną dynię pokroić w kostkę, podobnie pokroić bataty
  • Cebulę pokroić w półplasterki, paprykę w paski.
  • Pomidory obrać ze skórki i pokroić w ósemki.
  • Na rozgrzanym tłuszczu podsmażyć dynię, paprykę, bataty i cebulę, do lekkiego zrumienienia. Dodać pomidory i przyprawy, przykryć ii dusić do miękkości dyni i batatów.
Dynia – Peruwianka, która podbiła świat!
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej