Cukinie nadziewane czosnkowym twarogiem i żółtym serem: pyszny obiad za grosze
2021-08-05
łatwy
20 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Zakochacie się w tych pieczonych cukiniach z twarogiem i serem żółtym. Są łatwe w przygotowaniu i obłędnie pyszne. Nie ma lepszego przepisu na cukinię czy kabaczka, niż ten smaczny pomysł na obiad za przysłowiowe grosze. Polecam gorąco!
SKŁADNIKI
- 4 cukinie młode, średnich rozmiarów
- 500 g twarogu półtłustego
- 1 jajko
- 3 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
- 1/2 dużego pęczka kopru lub 1 mały pęczek
- 100 g śmietany 18%
- 100 g żółtego sera tartego
- sól i pieprz do smaku
- 1 łyżka orzeszków piniowych
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Cukinię przeciąć wzdłuż. Za pomocą łyżki usunąć gniazda nasienne. Pozostawić ścianki o grubości około 1,5 cm.
- Twaróg rozdrobnić widelcem. Dodać do niego rozmącone jajko, czosnek oraz posiekaną zieleninę. Wymieszac na jednolitą masę.
- Wydrążone połówki cukinii oprószyć solą i pieprzem. Napełnić masą twarogową. Wierzch posmarować śmietaną. Posypać tartym serem.
- Wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180°C przez 30 minut.
- Przed podaniem posypać orzeszkami piniowymi uprażonymi na suchej patelni. Podawać po 2 połówki cuknii na 1 osobę.
CUKINIA: Dlaczego warto ją jeść? Co można zrobić z cukinii?