Cukinie nadziewane czosnkowym twarogiem i żółtym serem: pyszny obiad za grosze

Cukinie nadziewane twarogiem i serem: pyszny obiad za grosze
Autor: Shutterstock.com Cukinia pieczona z twarogiem i żółtym serem prosto z piekarnika
łatwy
20 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Zakochacie się w tych pieczonych cukiniach z twarogiem i serem żółtym. Są łatwe w przygotowaniu i obłędnie pyszne. Nie ma lepszego przepisu na cukinię czy kabaczka, niż ten smaczny pomysł na obiad za przysłowiowe grosze. Polecam gorąco!

SKŁADNIKI

  • 4 cukinie młode, średnich rozmiarów
  • 500 g twarogu półtłustego
  • 1 jajko
  • 3 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
  • 1/2 dużego pęczka kopru lub 1 mały pęczek
  • 100 g śmietany 18% 
  • 100 g żółtego sera tartego
  • sól i pieprz do smaku 
  • 1 łyżka orzeszków piniowych

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Cukinię przeciąć wzdłuż. Za pomocą łyżki usunąć gniazda nasienne. Pozostawić ścianki o grubości około 1,5 cm.
  • Twaróg rozdrobnić widelcem. Dodać do niego rozmącone jajko, czosnek oraz posiekaną zieleninę. Wymieszac na jednolitą masę.
  • Wydrążone połówki cukinii oprószyć solą i pieprzem. Napełnić masą twarogową. Wierzch posmarować śmietaną. Posypać tartym serem.
  • Wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180°C przez 30 minut. 
  • Przed podaniem posypać orzeszkami piniowymi uprażonymi na suchej patelni. Podawać po 2 połówki cuknii na 1 osobę. 
CUKINIA: Dlaczego warto ją jeść? Co można zrobić z cukinii?
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej