Cukinia (kabaczek) zapiekana ze śmietaną i jajkami
2021-08-24

łatwy
15 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Cukinia lub kabaczek to pyszne letnie warzywo. Właściwie jest bez smaku, więc przyjmie każdy aromat. Ten przepis na zapiekankę z cukinii (kabaczka) w sosie śmietanowo-jajecznym jest wprost bajeczny. Idealny na obfity i smaczny posiłek. Polecam gorąco!
SKŁADNIKI
- 2-3 cukinie (700 g)
- 130 g kwaśnej śmietany
- 2 jajka
- 50 g sera żółtego
- sól i pieprz do smaku
- masło do posmarowania naczynia
- 2 łyżki posiekanego szczypioru do dekoracji
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Cukinie lub kabaczki pokroić na plastry grubości 1,5 cm.
- Ze śmietany, jajek, startego sera przygotować sos. Wszystko razem zmiksować na jednorodną masę. Doprawić solą i pieprzem.
- Naczynie żaroodporne posmarować masłem. Ułożyć plastry cukinii tak, aby zachodziły na siebie.
- Wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec 30-40 minut w temperaturze 200°C.
CUKINIA: Dlaczego warto ją jeść? Co można zrobić z cukinii?