Cukinia (kabaczek) zapiekana ze śmietaną i jajkami

Cukinia (kabaczek) zapiekana ze śmietaną i jajkami
Autor: Shutterstock.com
łatwy
15 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Cukinia lub kabaczek to pyszne letnie warzywo. Właściwie jest bez smaku, więc przyjmie każdy aromat. Ten przepis na zapiekankę z cukinii (kabaczka) w sosie śmietanowo-jajecznym jest wprost bajeczny. Idealny na obfity i smaczny posiłek. Polecam gorąco!

SKŁADNIKI

  • 2-3 cukinie (700 g)
  • 130 g kwaśnej śmietany
  • 2 jajka
  • 50 g sera żółtego
  • sól i pieprz do smaku
  • masło do posmarowania naczynia
  • 2 łyżki posiekanego szczypioru do dekoracji

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Cukinie lub kabaczki pokroić na plastry grubości 1,5 cm. 
  • Ze śmietany, jajek, startego sera przygotować sos. Wszystko razem zmiksować na jednorodną masę. Doprawić solą i pieprzem.
  • Naczynie żaroodporne posmarować masłem. Ułożyć plastry cukinii tak, aby zachodziły na siebie. 
  • Wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec 30-40 minut w temperaturze 200°C.
CUKINIA: Dlaczego warto ją jeść? Co można zrobić z cukinii?
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej