Co zrobić z kani? Przepis na kotlety z kani
2021-08-23
łatwy
20 min
4
Zamiast najczęściej wykorzystywanych podgrzybków, borowików czy kurek wypróbuj, dla odmiany, pyszne kanie. Jadalne są tylko ich kapelusze, ale za to jaki mają aromat! Podajemy przepis na pyszne kotlety z kani. Jako dodatek polecamy świeże warzywa i zioła.
SKŁADNIKI
- 6 kani
- 2 jajka
- 3 łyżki bułki tartej
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki masła
- 0,5 łyżki papryki słodkiej mielonej
- sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kapelusze kani umyj, osusz.
- Jajka roztrzep widelcem, posól, popieprz. Bułkę tartą wymieszaj z papryką.
- Maczaj grzyby w jajku, a potem obtocz w bułce.
- Na patelni rozgrzej oliwę z masłem i smaż na niej grzyby z obu stron, aż się zezłocą.
Czubajka kania. Dlaczego warto jeść kanie?