Chrupiące placki z cukinii i marchewki

Chrupiące placki z cukinii i marchewki
Autor: Shutterstock.com Placki z cukinii i marchewki podane z jogurtem
łatwy
20 min
4

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Placki z cukinii i marchewki to zdrowa porcja warzyw, które z łatwością przemycisz do codzinnego jadłospisu. Z wierzchu chrupiące, w środku miękki i pyszne. Zrób je koniecznie jeszcze dzisiaj! Po prostu pychota! 

Konfiguracja tego jest bardzo prosta: zetrzyj cukinię i marchewkę, a następnie wymieszaj je razem z jajkami, czosnkiem, dymką i odrobiną mąki. Wrzuć miksturę na gorącą patelnię  poczekaj, aż miłe dźwięki smażenia skłonią cię do odwrócenia placków na druga stronę.
Warzywa delikatnie miękną w środku placka, a na zewnątrz stają się ładne i chrupiące. Po zdjęciu ich z patelni szybko posyp je solą, gdy są jeszcze gorące, aby przyprawa się przykleiła.
Wszystko, co pozostało do zrobienia, to zdecydować się na swój wybór dodatków. Świetnie smakują z porcją kwaśnej śmietany lub orzeźwiającego jogurt. Ale śmiało możesz je podać z dobrej jakości keczupem lub ostrym sosem paprykowym.

SKŁADNIKI

  • 2 szklanki startej cukinii
  • 2 szklanki startej marchewki
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane lub przeciśniete przez praskę
  • 2/3 szklanki mąki uniwersalnej
  • 2 duże jajka, lekko ubite
  • 1/3 szklanki posiekanej dymki (zielone i białe części)
  • oliwa lub olej do smażenia
  • śmietana lub jogurt do podania

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Startą cukinię przełóż do durszlaka i lekko posyp solą. Pozostaw cukinię na 10 minut, a następnie rękoma wyciśnij jak najwięcej płynu.
  • Przełóż cukinię do dużej miski, dodaj startą marchewkę, czosnek, mąkę, jajka, dymkę, ¼ łyżeczki soli i ⅛ łyżeczki pieprzu. Mieszaj, aż się połączy.
  • Wyłóż talerz ręcznikami papierowymi. Umieść dużą patelnię do smażenia na średnim ogniu i dodaj 2 łyżki oliwy lub oleju.
  • Na jeden placek nabierz 3 łyżki mieszaniny warzyw i ciasta. Placki formuj w odstępach jeden od drugiego, lekko je spłaszczając.
  • Smaż placki przez 2 do 3 minut, a następnie odwróć na drugą stronę  i kontynuuj gotowanie przez dodatkowe 1 do 2 minut, aż staną się złocistobrązowe i chrupiące.
  • Przełóż placki na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, dopraw je solą i powtórz proces gotowania z pozostałą mieszanką.
  • Placki podawaj od razu z kwaśną śmietaną lub jogurtem.
CUKINIA: Dlaczego warto ją jeść? Co można zrobić z cukinii?
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej