Chrupiące placki z cukinii i marchewki
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Placki z cukinii i marchewki to zdrowa porcja warzyw, które z łatwością przemycisz do codzinnego jadłospisu. Z wierzchu chrupiące, w środku miękki i pyszne. Zrób je koniecznie jeszcze dzisiaj! Po prostu pychota!
Konfiguracja tego jest bardzo prosta: zetrzyj cukinię i marchewkę, a następnie wymieszaj je razem z jajkami, czosnkiem, dymką i odrobiną mąki. Wrzuć miksturę na gorącą patelnię poczekaj, aż miłe dźwięki smażenia skłonią cię do odwrócenia placków na druga stronę.
Warzywa delikatnie miękną w środku placka, a na zewnątrz stają się ładne i chrupiące. Po zdjęciu ich z patelni szybko posyp je solą, gdy są jeszcze gorące, aby przyprawa się przykleiła.
Wszystko, co pozostało do zrobienia, to zdecydować się na swój wybór dodatków. Świetnie smakują z porcją kwaśnej śmietany lub orzeźwiającego jogurt. Ale śmiało możesz je podać z dobrej jakości keczupem lub ostrym sosem paprykowym.
SKŁADNIKI
- 2 szklanki startej cukinii
- 2 szklanki startej marchewki
- 2 ząbki czosnku, drobno posiekane lub przeciśniete przez praskę
- 2/3 szklanki mąki uniwersalnej
- 2 duże jajka, lekko ubite
- 1/3 szklanki posiekanej dymki (zielone i białe części)
- oliwa lub olej do smażenia
- śmietana lub jogurt do podania
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Startą cukinię przełóż do durszlaka i lekko posyp solą. Pozostaw cukinię na 10 minut, a następnie rękoma wyciśnij jak najwięcej płynu.
- Przełóż cukinię do dużej miski, dodaj startą marchewkę, czosnek, mąkę, jajka, dymkę, ¼ łyżeczki soli i ⅛ łyżeczki pieprzu. Mieszaj, aż się połączy.
- Wyłóż talerz ręcznikami papierowymi. Umieść dużą patelnię do smażenia na średnim ogniu i dodaj 2 łyżki oliwy lub oleju.
- Na jeden placek nabierz 3 łyżki mieszaniny warzyw i ciasta. Placki formuj w odstępach jeden od drugiego, lekko je spłaszczając.
- Smaż placki przez 2 do 3 minut, a następnie odwróć na drugą stronę i kontynuuj gotowanie przez dodatkowe 1 do 2 minut, aż staną się złocistobrązowe i chrupiące.
- Przełóż placki na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, dopraw je solą i powtórz proces gotowania z pozostałą mieszanką.
- Placki podawaj od razu z kwaśną śmietaną lub jogurtem.