Cannelloni z łagodnym farszem z pieczarek - pyszny obiad bezmięsny, który pokochacie

Cannelloni z pieczarkami
Autor: Shutteratock Cannelloni z pieczarkami to smaczny, bezmięsny obiad.
łatwy
30 min
4

Dieta wegetariańska

Cannelloni z łagodnym farszem z pieczarek to propozycja bezmięsnego obiadu lub smacznej przekąski na ciepło. Delikatny makaron i łagodny w smaku farsz niemal wszystkim przypadnie go gustu. Smak dania można zintensyfikować podając lub zapiekając je z sosem pomidorowym lub pieczarkowym.

SKŁADNIKI

  • 12 szt. cannelloni
  • 300 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyka siekanego, świeżego tymianku
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 4 łyżki bułki tartej
  • sól i pieprz
  • serek śmietankowy

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Pieczarki umyć, pokroić w małą kostkę, cebule posiekać, czosnek zgnieść.
  • Grzyby i warzywa włożyć do garnka, podlać odrobina wody (lub wina), dodać tymianek i gałkę i dusić 10 minut pod przykryciem.
  • Zdjąć z ognia, przyprawić do smaku sola i pieprzem i wymieszać z tartą bułką, odstawić, aby wystygło.
  • Do każdej rurki wpuścić szpryca nieco serka śmietankowego i dopełnić farszem.
  • Rurki układać w wysmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym, na wierzchu rozłożyć wiórki masła.
  • Naczynie przykryć folią aluminiową, wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st. C., piec 35-40 minut.
Pieczarki - właściwości i kalorie. Co zrobić z pieczarek?

Galeria: Najprostsze dania z makaronu, błyskawiczne i za grosze - 10 przepisów

Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej