Cannelloni z łagodnym farszem z pieczarek - pyszny obiad bezmięsny, który pokochacie
2022-06-05
łatwy
30 min
4
Dieta wegetariańska
Cannelloni z łagodnym farszem z pieczarek to propozycja bezmięsnego obiadu lub smacznej przekąski na ciepło. Delikatny makaron i łagodny w smaku farsz niemal wszystkim przypadnie go gustu. Smak dania można zintensyfikować podając lub zapiekając je z sosem pomidorowym lub pieczarkowym.
SKŁADNIKI
- 12 szt. cannelloni
- 300 g pieczarek
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyka siekanego, świeżego tymianku
- szczypta gałki muszkatołowej
- 4 łyżki bułki tartej
- sól i pieprz
- serek śmietankowy
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Pieczarki umyć, pokroić w małą kostkę, cebule posiekać, czosnek zgnieść.
- Grzyby i warzywa włożyć do garnka, podlać odrobina wody (lub wina), dodać tymianek i gałkę i dusić 10 minut pod przykryciem.
- Zdjąć z ognia, przyprawić do smaku sola i pieprzem i wymieszać z tartą bułką, odstawić, aby wystygło.
- Do każdej rurki wpuścić szpryca nieco serka śmietankowego i dopełnić farszem.
- Rurki układać w wysmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym, na wierzchu rozłożyć wiórki masła.
- Naczynie przykryć folią aluminiową, wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st. C., piec 35-40 minut.
Pieczarki - właściwości i kalorie. Co zrobić z pieczarek?