Bucatini w stylu Capri
2021-03-29

łatwy
30 min
4
Bucatini w stylu Capri to neapolitańska kwintesencja smaku. Makaron bucatini wyglądem przypomina klasyczne spaghetti, ale ma dziurkę w środku. Jest też nieco grubszy i doskonale wchłania sos. Suszony makaron bucatini może być spożywany także na surowo. Wykorzystaj przepis na bucatini w stylu Capri.
SKŁADNIKI
- 300 g makaronu bucatini
- 1 puszka pomidorów krojonych
- 1 słoiczek pomidorków półsuszonych
- 1 żółta papryka
- 30 czarnych oliwek
- 4 łyżki tartego parmezanu
- 1 ząbek czosnku
- 2 garście świeżej bazylii
- oliwa z oliwek extra vergin
- sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Odsącz pomidorki półsuszone i pokrój je.
- Na oliwie z oliwek zeszklij drobno posiekany czosnek, dodaj paprykę pokrojoną w kostkę.
- Gdy warzywa się podsmażą, dodaj pomidory z puszki, dopraw solą i pieprzem i gotuj kilka minut.
- Na samym końcu dodaj do sosu pomidorki półsuszone, oliwki i listki bazylii.
- Połącz sos z ugotowanym al dente makaronem i podawaj posypany parmezanem. Smacznego!