Bucatini w stylu Capri
      2021-03-29
      
          
      
    
    
    
    
    
  
                  
          
          łatwy
      
      
        
          30 min
      
      
        
          4
      
    Bucatini w stylu Capri to neapolitańska kwintesencja smaku. Makaron bucatini wyglądem przypomina klasyczne spaghetti, ale ma dziurkę w środku. Jest też nieco grubszy i doskonale wchłania sos. Suszony makaron bucatini może być spożywany także na surowo. Wykorzystaj przepis na bucatini w stylu Capri.
SKŁADNIKI
- 300 g makaronu bucatini
 - 1 puszka pomidorów krojonych
 - 1 słoiczek pomidorków półsuszonych
 - 1 żółta papryka
 - 30 czarnych oliwek
 - 4 łyżki tartego parmezanu
 - 1 ząbek czosnku
 - 2 garście świeżej bazylii
 - oliwa z oliwek extra vergin
 - sól i pieprz do smaku
 
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Odsącz pomidorki półsuszone i pokrój je.
 - Na oliwie z oliwek zeszklij drobno posiekany czosnek, dodaj paprykę pokrojoną w kostkę.
 - Gdy warzywa się podsmażą, dodaj pomidory z puszki, dopraw solą i pieprzem i gotuj kilka minut.
 - Na samym końcu dodaj do sosu pomidorki półsuszone, oliwki i listki bazylii.
 - Połącz sos z ugotowanym al dente makaronem i podawaj posypany parmezanem. Smacznego!