Boczniaki duszone: prosty przepis
      2021-03-29
      
          
      
    
    
    
    
    
  
                  
          
          łatwy
      
      
        
          20 min
      
      
        
          4
      
    Boczniaki duszone to danie nie tylko bardzo proste do przygotowania, ale i zdrowe, bo boczniaki to jedne ze zdrowszych grzybów. Przygotowane według naszego przepisu doskonale smakują z makaronem, ziemniakami czy kaszą.
SKŁADNIKI
- 1/2 kg boczniaków
 - 1/4 l bulionu
 - 3 łyżki oleju
 - cebula
 - 1 łyżka mąki
 - sól, pieprz
 
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Grzyby oczyść, większe pokrój.
 - Podsmaż je na oleju, aż puszczą sok.
 - Osobno zeszklij posiekaną cebulę.
 - Wsyp mąkę, mieszając, zrumień, wlej bulion, przypraw solą i pieprzem.
 - Sosem zalej grzyby i duś do miękkości.