Błyskawiczny ryż na słodko-kwaśno - pyszny wege obiad w pół godziny

Ryż na słodko-kwaśno
Autor: Shutteratock Ryż na słodko-kwaśno to pomył na smaczne bezmięsne danie.
łatwy
30 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

To mój ratunkowy przepis na zabiegany dzień i pustki w lodowce. Ryż, marchewka, por i cebula w domu są zawsze. Bakalie w sumie też, bo bardzo je lubimy. Wszystko gotuje się w jednym rondlu, przygotowuje szybko i nie ma wielu garnków do zmywania, a to w pełne pospiechu dni duży atut. Poza tym to danie jest po prostu smaczne. Świetnie też nadaje się na lunch do pracy.

SKŁADNIKI

  • 250 g ryżu
  • 3 marchewki, starte na tarce o grubych oczkach
  • 2 nieduże pory, drobno posiekane
  • 1 cebula, pokrojona  w kosteczkę
  • 1 garść rodzynek
  • 1 garść orzechów ziemnych
  • 2 szklanki bulionu lub rosołu
  • 2 łyżki masła
  • sól i pieprz
  • mielony imbir

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Masło rozgrzać w rondlu i zeszklić na nim cebulę.
  • Dodać ryż, smażyć przez 2 minuty, po czym zalać bulionem.
  • Garnek przykryć i gotować na małym ogniu 20 minut.
  • Po 10 minutach gotowania dodać do ryżu marchewkę, a na ostatnie 5 minut również pora.
  • Zdjąć z ognia, dodać rodzynki i orzechy, przyprawić do smaku solą, pieprzem i imbirem.
Ryż - właściwości i sposoby gotowania

Galeria: Zapiekanka ryżowa - 8 sprawdzonych przepisów na zapiekankę z ryżu

Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej