Błyskawiczny ryż na słodko-kwaśno - pyszny wege obiad w pół godziny
2022-06-15
łatwy
30 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
To mój ratunkowy przepis na zabiegany dzień i pustki w lodowce. Ryż, marchewka, por i cebula w domu są zawsze. Bakalie w sumie też, bo bardzo je lubimy. Wszystko gotuje się w jednym rondlu, przygotowuje szybko i nie ma wielu garnków do zmywania, a to w pełne pospiechu dni duży atut. Poza tym to danie jest po prostu smaczne. Świetnie też nadaje się na lunch do pracy.
SKŁADNIKI
- 250 g ryżu
- 3 marchewki, starte na tarce o grubych oczkach
- 2 nieduże pory, drobno posiekane
- 1 cebula, pokrojona w kosteczkę
- 1 garść rodzynek
- 1 garść orzechów ziemnych
- 2 szklanki bulionu lub rosołu
- 2 łyżki masła
- sól i pieprz
- mielony imbir
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Masło rozgrzać w rondlu i zeszklić na nim cebulę.
- Dodać ryż, smażyć przez 2 minuty, po czym zalać bulionem.
- Garnek przykryć i gotować na małym ogniu 20 minut.
- Po 10 minutach gotowania dodać do ryżu marchewkę, a na ostatnie 5 minut również pora.
- Zdjąć z ognia, dodać rodzynki i orzechy, przyprawić do smaku solą, pieprzem i imbirem.
Ryż - właściwości i sposoby gotowania