Biorę te 2 składniki i kilka dodatków. Pyszne i zdrowe klopsiki to najlepszy pomysł na wege obiad

Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Klopsiki to pomysł na pyszny i sycący obiad dla całej rodziny. Jednak zamiast mięsa mielonego, warto zrobić je z roślinnych produktów. Wege klopsiki z kaszy jaglanej i czerwonej soczewicy są łatwe, a ich smak podbije niejedno podniebienie. Oto sprawdzony przepis na zdrowy wegański obiad, czyli smakowite klopsiki jaglane z dodatkiem czerwonej soczewicy.
Z czego zrobić wegańskie klopsiki?
W internecie nie brakuje przepisów na pyszne klopsiki w wegańskiej wersji. Ta receptura zasługuje na szczególne wyróżnienie. Bezmięsne klopsiki z kaszy jaglanej i czerwonej soczewicy są nie tylko pyszne, ale i pełne składników, które są skarbnicą zdrowia. Są bogate w witaminy, minerały i wiele substancji odżywczych, które zapewniają prawidłową pracę całego organizmu.
Co jest więc potrzebne, aby zrobić w domu znakomite wege klopsiki? Lista składników nie jest długa. Obejmuje zdrowie produkty, które są w wielu sklepach przez cały rok, a ich cena nie jest wygórowana.
- kasza jaglana
- czerwona soczewica
- cebula
- płatki owsiane
- oliwa z oliwek
- natka pietruszki
- przyprawy – sól, świeżo zmielony czarny pieprz, słodka papryka, przyprawa curry
Jak zrobić klopsiki z kaszy jaglanej i soczewicy?
Kuchnia wegańska to potrawy składające się tylko i wyłącznie z produktów pochodzenia roślinnego. Dania wegańskie wcale nie są takie trudne, jak mogłoby się wydawać. Najlepszym tego przykładem jest ten przepis. Pełne smaku i aromatu wegańskie klopsiki przyrządzone z kaszy jaglanej i czerwonej soczewicy to potrawa łatwa. Przepis jest sprawdzony, więc nie powinien nikomu sprawić przykrych niespodzianek.
Jak robi się domowe wege klopsiki z kaszy jaglanej i soczewicy? To prosty przepis na pyszny obiad bez mięsa dla całej rodziny.
- 1. krok – ugotowanie kaszy jaglanej i soczewicy
- 2. krok – podsmażenie cebuli z kaszą jaglaną, soczewicą i przyprawami
- 3. krok – zblendowanie połowy masy i wymieszanie z pozostałą oraz płatkami owsianymi
- 4. krok – uformowanie wege klopsików
- 5. krok – usmażenie klopsików z kaszy jaglanej i czerwonej soczewicy na patelni
Z czym podawać klopsiki z kaszy jaglanej i soczewicy?
Pyszne i pełne zdrowych składników wegańskie klopsiki z kaszy jaglanej i soczewicy to propozycja na rodzinny obiad bez mięsa. Aby posiłek był bardziej sycący, warto podać go z różnymi dodatkami, które podkreślą smak dania. Pysznie smakują z ryżem lub drobnym makaronem czy warzywami na ciepło. Świetnie komponują się z różnymi sałatkami i surówkami. Do klopsików można też podać sos czosnkowy lub pomidorowy. Pasuje do nich także musztarda. Klopsiki przyrządzone z kaszy jaglanej i soczewicy można też podawać jako dodatek do zupy czy w formie przekąski.
SKŁADNIKI
- 100 g kaszy jaglanej
- 100 g czerwonej soczewicy
- 1 cebula
- 4 łyżki płatków owsianych
- 2 łyżki oliwy z oliwek + do smażenia
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
- 1 płaska łyżeczka przyprawy curry
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kaszę jaglaną ugotować według instrukcji na opakowaniu. Przełożyć do miski i widelcem rozdzielić ziarenka.
- Soczewicę gotować w wodzie około 15 minut, aż stanie się miękka.
- Na patelni rozgrzać olej i smażyć na nim pokrojoną w drobną kostkę cebulę, aż się zeszkli.
- Dodać ugotowaną kaszę i soczewicę. Doprawić solą, pieprzem, papryką i kurkumą. Smażyć kilka minut, cały czas mieszając. Patelnię zestawić z ognia i odstawić do lekkiego ostygnięcia.
- Masę podzielić na dwie równe części. Jedną przełożyć do miski, a drugą zblendować na gładko.
- Do masy w misce przełożyć zblendowaną i wsypać płatki owsiane oraz posiekaną natkę pietruszki. Dokładnie wymieszać.
- Zwilżonymi wodą dłońmi formować z masy okrągłe klopsiki. Odkładać na deskę.
- Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i smażyć na niej klopsiki z każdej strony, aż zaczną się rumienić. Po usmażeniu przekładać na deskę wyłożoną ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
- Podawać na obiad z ulubioną surówką lub jako przekąskę.