Biorę te 2 składniki i kilka dodatków. Pyszne i zdrowe klopsiki to najlepszy pomysł na wege obiad

klopsiki z kaszy jaglanej i soczewicy
Autor: Shutterstock Z kaszy jaglanej i soczewicy zrób pyszny i zdrowy obiad. Wegańskie klopsiki smakują obłędnie!
łatwy
45 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Klopsiki to pomysł na pyszny i sycący obiad dla całej rodziny. Jednak zamiast mięsa mielonego, warto zrobić je z roślinnych produktów. Wege klopsiki z kaszy jaglanej i czerwonej soczewicy są łatwe, a ich smak podbije niejedno podniebienie. Oto sprawdzony przepis na zdrowy wegański obiad, czyli smakowite klopsiki jaglane z dodatkiem czerwonej soczewicy.

Z czego zrobić wegańskie klopsiki?

W internecie nie brakuje przepisów na pyszne klopsiki w wegańskiej wersji. Ta receptura zasługuje na szczególne wyróżnienie. Bezmięsne klopsiki z kaszy jaglanej i czerwonej soczewicy są nie tylko pyszne, ale i pełne składników, które są skarbnicą zdrowia. Są bogate w witaminy, minerały i wiele substancji odżywczych, które zapewniają prawidłową pracę całego organizmu.

Co jest więc potrzebne, aby zrobić w domu znakomite wege klopsiki? Lista składników nie jest długa. Obejmuje zdrowie produkty, które są w wielu sklepach przez cały rok, a ich cena nie jest wygórowana.

  • kasza jaglana
  • czerwona soczewica
  • cebula
  • płatki owsiane
  • oliwa z oliwek
  • natka pietruszki
  • przyprawy – sól, świeżo zmielony czarny pieprz, słodka papryka, przyprawa curry

Jak zrobić klopsiki z kaszy jaglanej i soczewicy?

Kuchnia wegańska to potrawy składające się tylko i wyłącznie z produktów pochodzenia roślinnego. Dania wegańskie wcale nie są takie trudne, jak mogłoby się wydawać. Najlepszym tego przykładem jest ten przepis. Pełne smaku i aromatu wegańskie klopsiki przyrządzone z kaszy jaglanej i czerwonej soczewicy to potrawa łatwa. Przepis jest sprawdzony, więc nie powinien nikomu sprawić przykrych niespodzianek.

Jak robi się domowe wege klopsiki z kaszy jaglanej i soczewicy? To prosty przepis na pyszny obiad bez mięsa dla całej rodziny.

  • 1. krok – ugotowanie kaszy jaglanej i soczewicy
  • 2. krok – podsmażenie cebuli z kaszą jaglaną, soczewicą i przyprawami
  • 3. krok – zblendowanie połowy masy i wymieszanie z pozostałą oraz płatkami owsianymi
  • 4. krok – uformowanie wege klopsików
  • 5. krok – usmażenie klopsików z kaszy jaglanej i czerwonej soczewicy na patelni

Z czym podawać klopsiki z kaszy jaglanej i soczewicy?

Pyszne i pełne zdrowych składników wegańskie klopsiki z kaszy jaglanej i soczewicy to propozycja na rodzinny obiad bez mięsa. Aby posiłek był bardziej sycący, warto podać go z różnymi dodatkami, które podkreślą smak dania. Pysznie smakują z ryżem lub drobnym makaronem czy warzywami na ciepło. Świetnie komponują się z różnymi sałatkami i surówkami. Do klopsików można też podać sos czosnkowy lub pomidorowy. Pasuje do nich także musztarda. Klopsiki przyrządzone z kaszy jaglanej i soczewicy można też podawać jako dodatek do zupy czy w formie przekąski.

SKŁADNIKI

  • 100 g kaszy jaglanej
  • 100 g czerwonej soczewicy
  • 1 cebula
  • 4 łyżki płatków owsianych
  • 2 łyżki oliwy z oliwek + do smażenia
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
  • 1 płaska łyżeczka przyprawy curry
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kaszę jaglaną ugotować według instrukcji na opakowaniu. Przełożyć do miski i widelcem rozdzielić ziarenka.
  • Soczewicę gotować w wodzie około 15 minut, aż stanie się miękka.
  • Na patelni rozgrzać olej i smażyć na nim pokrojoną w drobną kostkę cebulę, aż się zeszkli.
  • Dodać ugotowaną kaszę i soczewicę. Doprawić solą, pieprzem, papryką i kurkumą. Smażyć kilka minut, cały czas mieszając. Patelnię zestawić z ognia i odstawić do lekkiego ostygnięcia.
  • Masę podzielić na dwie równe części. Jedną przełożyć do miski, a drugą zblendować na gładko.
  • Do masy w misce przełożyć zblendowaną i wsypać płatki owsiane oraz posiekaną natkę pietruszki. Dokładnie wymieszać.
  • Zwilżonymi wodą dłońmi formować z masy okrągłe klopsiki. Odkładać na deskę.
  • Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i smażyć na niej klopsiki z każdej strony, aż zaczną się rumienić. Po usmażeniu przekładać na deskę wyłożoną ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
  • Podawać na obiad z ulubioną surówką lub jako przekąskę.
Beszamel: Soczewica - dlaczego warto ją jeść?
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej