Biorę szpinak i ciecierzycę. W 15 minut robię pyszne i aromatyczne curry bez mięsa

Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Curry ze szpinakiem i ciecierzycą to pyszne i aromatyczne danie jednogarnkowe, które składa się tylko z produktów pochodzenia roślinnego. To smaczny pomysł na obiad nie tylko dla wegan. Smak curry zachwyci nawet tych, którzy nie wyobrażają sobie posiłku bez mięsa. Zobaczcie, jak zrobić pełne smaku i aromatu błyskawiczne curry z dodatkiem szpinaku i ciecierzycy.
Curry ze szpinakiem i ciecierzycą – składniki
Do przyrządzenia znakomitego wegańskiego obiadu z aromatycznym curry w roli głównej wykorzystuje się proste składniki. Lista produktów nie jest długa i znalazły się na niej artykuły spożywcze, które można kupić bez względu na porę roku. Jednak danie najlepiej smakuje w chłodne dni. Doskonale syci i rozgrzewa, kiedy temperatura za oknem nie rozpieszcza.
Co jest potrzebne, aby ugotować cały garnek wyśmienitego i treściwego curry? Do przyrządzenia tego pysznego dania używa się tylko składniki pochodzenia roślinnego. Lista obejmuje produkty, które zawierają sporą porcję witamin i minerałów.
- warzywa – ciecierzyca w zalewie, świeży lub mrożony szpinak, krojone pomidory w puszce, cebula
- dodatki – mleczko kokosowe, oliwa z oliwek
- przyprawy – żółta pasta curry, sól, świeżo zmielony czarny pieprz
Jak zrobić curry ze szpinakiem i ciecierzycą?
Wegański przepis na curry z dodatkiem szpinaku i ciecierzycy jest prosty. Danie robi się błyskawicznie. Jest gotowe w kwadrans. Przepis jest najlepszym potwierdzeniem tego, że szybki obiad może być i pyszny, i zdrowy. Warto więc przygotować znakomite curry i poznać nie tylko jego smak, ale właściwości prozdrowotne.
Jak więc robi się domowe curry wzbogacone szpinakiem i ciecierzycą? Wystarczy 15 minut wolnego czasu oraz kilka warzyw, dodatków i przypraw.
- 1. krok – podsmażenie cebuli z pastą curry
- 2. krok – dodanie szpinaku, krojonych pomidorów i przypraw, duszenie przez 5 minut
- 3. krok – dodanie ciecierzycy i duszenie przez 5 minut
Jak podawać curry ze szpinakiem i ciecierzycą?
Pyszne i aromatyczne curry ze szpinakiem i ciecierzycą to propozycja na szybki wegański obiad, który nasyci i rozgrzeje w chłodne dni. Danie świetnie sprawdza się w transporcie, więc można je zapakować do pojemnika i zjeść na lunch w pracy.
Obiad ze smakowitym curry z dodatkiem szpinaku i ciecierzycy warto podać z dodatkami, aby posiłek był kompletny. Potrawa pysznie komponuje się z ryżem basmati. Pasują do niej także pieczone ziemniaki. Smacznym dodatkiem są chlebki pita lub naan.
SKŁADNIKI
- 500 g ciecierzycy w zalewie
- 200 g szpinaku mrożonego lub świeżego
- 200 g pomidorów krojonych z puszki
- 200 ml mleka kokosowego
- 1 czerwona cebula
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 4 łyżeczki żółtej pasty curry
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- W garnku rozgrzać oliwę z oliwek i smażyć na niej pokrojoną w kostkę cebulę, aż się zeszkli. Dodać pastę curry i wymieszać.
- Dodać krojone pomidory i szpinak. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać i dusić pod przykryciem około 5 minut.
- Dodać odsączoną z zalewy ciecierzycę i wlać mleko kokosowe. Wymieszać i zagotować.
- Zmniejszyć ogień i gotować 5 minut.
- Podawać na obiad z chlebkami pita.