Biorę szpinak i ciecierzycę. W 15 minut robię pyszne i aromatyczne curry bez mięsa

curry ze szpinakiem i ciecierzycą
Autor: Shutterstock Zamiast mięsa, dodaj ciecierzycę i szpinak. Aromatyczne curry to dobry patent na szybki obiad.
łatwy
15 min
2

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Curry ze szpinakiem i ciecierzycą to pyszne i aromatyczne danie jednogarnkowe, które składa się tylko z produktów pochodzenia roślinnego. To smaczny pomysł na obiad nie tylko dla wegan. Smak curry zachwyci nawet tych, którzy nie wyobrażają sobie posiłku bez mięsa. Zobaczcie, jak zrobić pełne smaku i aromatu błyskawiczne curry z dodatkiem szpinaku i ciecierzycy.

Curry ze szpinakiem i ciecierzycą – składniki

Do przyrządzenia znakomitego wegańskiego obiadu z aromatycznym curry w roli głównej wykorzystuje się proste składniki. Lista produktów nie jest długa i znalazły się na niej artykuły spożywcze, które można kupić bez względu na porę roku. Jednak danie najlepiej smakuje w chłodne dni. Doskonale syci i rozgrzewa, kiedy temperatura za oknem nie rozpieszcza.

Co jest potrzebne, aby ugotować cały garnek wyśmienitego i treściwego curry? Do przyrządzenia tego pysznego dania używa się tylko składniki pochodzenia roślinnego. Lista obejmuje produkty, które zawierają sporą porcję witamin i minerałów.

  • warzywa – ciecierzyca w zalewie, świeży lub mrożony szpinak, krojone pomidory w puszce, cebula
  • dodatki – mleczko kokosowe, oliwa z oliwek
  • przyprawy – żółta pasta curry, sól, świeżo zmielony czarny pieprz

Jak zrobić curry ze szpinakiem i ciecierzycą?

Wegański przepis na curry z dodatkiem szpinaku i ciecierzycy jest prosty. Danie robi się błyskawicznie. Jest gotowe w kwadrans. Przepis jest najlepszym potwierdzeniem tego, że szybki obiad może być i pyszny, i zdrowy. Warto więc przygotować znakomite curry i poznać nie tylko jego smak, ale właściwości prozdrowotne.

Jak więc robi się domowe curry wzbogacone szpinakiem i ciecierzycą? Wystarczy 15 minut wolnego czasu oraz kilka warzyw, dodatków i przypraw.

  • 1. krok – podsmażenie cebuli z pastą curry
  • 2. krok – dodanie szpinaku, krojonych pomidorów i przypraw, duszenie przez 5 minut
  • 3. krok – dodanie ciecierzycy i duszenie przez 5 minut

Jak podawać curry ze szpinakiem i ciecierzycą?

Pyszne i aromatyczne curry ze szpinakiem i ciecierzycą to propozycja na szybki wegański obiad, który nasyci i rozgrzeje w chłodne dni. Danie świetnie sprawdza się w transporcie, więc można je zapakować do pojemnika i zjeść na lunch w pracy.

Obiad ze smakowitym curry z dodatkiem szpinaku i ciecierzycy warto podać z dodatkami, aby posiłek był kompletny. Potrawa pysznie komponuje się z ryżem basmati. Pasują do niej także pieczone ziemniaki. Smacznym dodatkiem są chlebki pita lub naan.

SKŁADNIKI

  • 500 g ciecierzycy w zalewie
  • 200 g szpinaku mrożonego lub świeżego
  • 200 g pomidorów krojonych z puszki
  • 200 ml mleka kokosowego
  • 1 czerwona cebula
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 4 łyżeczki żółtej pasty curry
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • W garnku rozgrzać oliwę z oliwek i smażyć na niej pokrojoną w kostkę cebulę, aż się zeszkli. Dodać pastę curry i wymieszać.
  • Dodać krojone pomidory i szpinak. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać i dusić pod przykryciem około 5 minut.
  • Dodać odsączoną z zalewy ciecierzycę i wlać mleko kokosowe. Wymieszać i zagotować.
  • Zmniejszyć ogień i gotować 5 minut.
  • Podawać na obiad z chlebkami pita.
SZPINAK: Czy warto go jeść? Co można zrobić ze szpinaku?
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej