„Bigos” z czerwonej kapusty

2021-03-29
„Bigos” z czerwonej kapusty
Autor: Jarosław Roger Berdak „Bigos” z czerwonej kapusty to pyszne danie lud dodatek nie tylko dla wegetarian
łatwy
60 min
4

„Bigos” z czerwonej kapusty to zaskakująco pyszne połączenie tradycyjnych warzyw. Zderzenie smaków jest bardzo typowe dla autorki, ale przepyszne. Przepis pochodzi z książki Laury Osęki „Miska szczęścia, która tak o swoim bigosie-niebigosie pisze:  Bigos to jedna z typowych polskich potraw, których długo nie jadłam. Zmieniło się to, gdy zrobiłam bigos wegański z przepisu Marty. W mojej wersji proponuję użycie kiszonej czerwonej kapusty, najlepiej własnej roboty (to wcale nie takie trudne), suszonych lub mrożonych grzybów oraz fasoli. Czas, który podaję w przepisie, jest najkrótszy z możliwych. Jednak wiadomo, że im dłużej bigos się dusi, tym jest lepszy.

Bigos lubi dłuższe duszenie i odgrzewanie, dlatego warto zrobić go więcej, by móc cieszyć się nim przez kilka dni.

SKŁADNIKI

  • 10 suszonych lub mrożonych grzybów leśnych, najlepiej podgrzybków lub prawdziwków
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 500 g kiszonej czerwonej kapusty
  • 1 szklanka bulionu z pieczonych warzyw, możesz też użyć dobrego bulionu z kostki)
  • 50 g ugotowanej białej fasoli(może być z puszki)
  • szczypta mielonych goździków
  • szczypta cynamonu
  • szczypta papryczki chili
  • szczypta kminu rzymskiego
  • szczypta suszonego rozmarynu
  • sól
  • pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Jeśli korzystasz z suszonych grzybów, namocz je w 1/2 szklanki wody.
  • Cebulę obierz, pokrój w kostkę i krótko przesmaż na rozgrzanym oleju.
  • Dodaj kapustę, grzyby i wszystkie przyprawy. Przesmaż i wlej bulion. Duś 20-30 minut.
  • Następnie dołóż fasolę i duś jeszcze 10 minut.