„Bigos” z czerwonej kapusty
„Bigos” z czerwonej kapusty to zaskakująco pyszne połączenie tradycyjnych warzyw. Zderzenie smaków jest bardzo typowe dla autorki, ale przepyszne. Przepis pochodzi z książki Laury Osęki „Miska szczęścia”, która tak o swoim bigosie-niebigosie pisze: Bigos to jedna z typowych polskich potraw, których długo nie jadłam. Zmieniło się to, gdy zrobiłam bigos wegański z przepisu Marty. W mojej wersji proponuję użycie kiszonej czerwonej kapusty, najlepiej własnej roboty (to wcale nie takie trudne), suszonych lub mrożonych grzybów oraz fasoli. Czas, który podaję w przepisie, jest najkrótszy z możliwych. Jednak wiadomo, że im dłużej bigos się dusi, tym jest lepszy.
Bigos lubi dłuższe duszenie i odgrzewanie, dlatego warto zrobić go więcej, by móc cieszyć się nim przez kilka dni.
SKŁADNIKI
- 10 suszonych lub mrożonych grzybów leśnych, najlepiej podgrzybków lub prawdziwków
- 1/2 czerwonej cebuli
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 500 g kiszonej czerwonej kapusty
- 1 szklanka bulionu z pieczonych warzyw, możesz też użyć dobrego bulionu z kostki)
- 50 g ugotowanej białej fasoli(może być z puszki)
- szczypta mielonych goździków
- szczypta cynamonu
- szczypta papryczki chili
- szczypta kminu rzymskiego
- szczypta suszonego rozmarynu
- sól
- pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Jeśli korzystasz z suszonych grzybów, namocz je w 1/2 szklanki wody.
- Cebulę obierz, pokrój w kostkę i krótko przesmaż na rozgrzanym oleju.
- Dodaj kapustę, grzyby i wszystkie przyprawy. Przesmaż i wlej bulion. Duś 20-30 minut.
- Następnie dołóż fasolę i duś jeszcze 10 minut.