Bieda placki - przepis na ziemniaki z wczorajszego obiadu
2022-01-25
łatwy
30 min
4
Dieta wegetariańska
Bieda placki to małopolski, tradycyjny przepis na zagospodarowanie ziemniaków z wczorajszego obiadu. Jeśli jednak chcecie, aby placki były daniem głównym, to ugotujcie dzień wcześniej 1 kg ziemniaków więcej. Wtedy na pewno wystarczy na czteroosobową rodzinę. Takie placki można podać okraszone skwarkami z boczku, z surówką z kiszonej kapusty. Pyszne i proste danie z ziemniaków!
Co zrobić z gotowanych ziemniaków - 9 przepisów na wczorajsze ziemniaki z obiadu
SKŁADNIKI
- 800 g ugotowanych ziemniaków lub 1 kg surowych, obranych do gotowania
- 1 łyżka masła w temperaturze pokojowej
- 1 cebula
- 1 marchewka
- 180 g mąki pszennej
- 1 jajko
- sól i pieprz do smaku
- bułka tarta do obtoczenia
- olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ziemniaki wczorajsze utłucz razem z miękkim masłem. Lub ugotuj ziemniaki w osolonym wrzątku, odcedź, utłucz z masłem i przestudź.
- Cebulę pokrój drobno, marchewkę zetrzyj na tarce i smaż na 2 łyżkach rozgrzanego oleju do zeszklenia cebuli i skarmelizowania marchewki.
- Do utłuczonych ziemniaków dodaj zeszkloną cebulę, usmażoną marchewkę, mąkę, rozmącone jajko. Przypraw odrobiną soli oraz obficie posyp świeżo zmielonym pieprzem.
- Wymieszaj całość na jednorodną masę. Z masy nabieraj po 2 łyżki i formuj okrągłe placki, trochę jak kotlety.
- Placki panieruj w tartej bułce. Smaż na rozgrzanym tłuszczu do zrumienienia z każdej strony.
- Podawaj ze skwarkami boczku, wegańskim sosem z soczewicą i pieczarkami lub keczupem oraz surówką z kiszonej kapusty.
Ziemniaki! Dlaczego warto je jeść? Co można zrobić z ziemniaków?