Bieda placki - przepis na ziemniaki z wczorajszego obiadu

Bieda placki - przepis na ziemniaki z wczorajszego obiadu
Autor: Shutterstock.com Bieda placki - przepis na ziemniaki z wczorajszego obiadu
łatwy
30 min
4

Dieta wegetariańska

Bieda placki to małopolski, tradycyjny przepis na zagospodarowanie ziemniaków z wczorajszego obiadu. Jeśli jednak chcecie, aby placki były daniem głównym, to ugotujcie dzień wcześniej 1 kg ziemniaków więcej. Wtedy na pewno wystarczy na czteroosobową rodzinę. Takie placki można podać okraszone skwarkami z boczku, z surówką z kiszonej kapusty. Pyszne i proste danie z ziemniaków! 

Co zrobić z gotowanych ziemniaków - 9 przepisów na wczorajsze ziemniaki z obiadu

SKŁADNIKI

  • 800 g ugotowanych ziemniaków lub 1 kg surowych, obranych do gotowania
  • 1 łyżka masła w temperaturze pokojowej
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 180 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • sól i pieprz do smaku
  • bułka tarta do obtoczenia
  • olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ziemniaki wczorajsze utłucz razem z miękkim masłem. Lub ugotuj ziemniaki w osolonym wrzątku, odcedź, utłucz z masłem i przestudź.
  • Cebulę pokrój drobno, marchewkę zetrzyj na tarce i smaż na 2 łyżkach rozgrzanego oleju do zeszklenia cebuli i skarmelizowania marchewki.
  • Do utłuczonych ziemniaków dodaj zeszkloną cebulę, usmażoną marchewkę, mąkę, rozmącone jajko. Przypraw odrobiną soli oraz obficie posyp świeżo zmielonym pieprzem. 
  • Wymieszaj całość na jednorodną masę. Z masy nabieraj po 2 łyżki i formuj okrągłe placki, trochę jak kotlety. 
  • Placki panieruj w tartej bułce. Smaż na rozgrzanym tłuszczu do zrumienienia z każdej strony. 
  • Podawaj ze skwarkami boczku, wegańskim sosem z soczewicą i pieczarkami lub keczupem oraz surówką z kiszonej kapusty
Ziemniaki! Dlaczego warto je jeść? Co można zrobić z ziemniaków?
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej