Idealna surówka z kiszonej kapusty i świeżej papryki

Idealna surówka z kiszonej kapusty i świeżej papryki
Autor: Shutterstock Soczysta surówka z kiszonej kapusty i świeżej papryki
łatwy
20 min
4

Surówka z kiszonej kapusty i świeżej papryki - idealna porcja zdrowia na twoim talerzu. Połączenie smaków kwaśnej kapusty, słodkiej karotki i soczystej papryki pasuje do dań z czerwonych mięs  lub smażonych ryb. 

SKŁADNIKI

  • 500 g kiszonej kapusty
  • 1 marchewka
  • 1 papryka czerwona
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 1 łyżka oleju zmiksowana z 2 łyżeczkami cukru i 2-3 łyżkami soku z kapusty kiszonej
  • świeżo zmielony pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kapustę odcisnąć, sok zachować do przygotowania dressingu. Kapustę pokroić na kawałki.
  • Marchew zetrzeć w wiórki lub pokroić w cienkie słupki. Paprykę pokroić drobno. Szczypiorek i natkę pietruszki posiekać.
  • W misce wymieszać kapustę, marchewkę i paprykę. Zalać dressingiem i wymieszać. Odstawić na 30 minut.
  • Przed podaniem dodać szczypiorek i natkę pietruszki, ponownie wymieszać. 
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej