Idealna surówka z kiszonej kapusty i świeżej papryki
2021-03-29
łatwy
20 min
4
Surówka z kiszonej kapusty i świeżej papryki - idealna porcja zdrowia na twoim talerzu. Połączenie smaków kwaśnej kapusty, słodkiej karotki i soczystej papryki pasuje do dań z czerwonych mięs lub smażonych ryb.
SKŁADNIKI
- 500 g kiszonej kapusty
- 1 marchewka
- 1 papryka czerwona
- 1 pęczek szczypiorku
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- 1 łyżka oleju zmiksowana z 2 łyżeczkami cukru i 2-3 łyżkami soku z kapusty kiszonej
- świeżo zmielony pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kapustę odcisnąć, sok zachować do przygotowania dressingu. Kapustę pokroić na kawałki.
- Marchew zetrzeć w wiórki lub pokroić w cienkie słupki. Paprykę pokroić drobno. Szczypiorek i natkę pietruszki posiekać.
- W misce wymieszać kapustę, marchewkę i paprykę. Zalać dressingiem i wymieszać. Odstawić na 30 minut.
- Przed podaniem dodać szczypiorek i natkę pietruszki, ponownie wymieszać.