Biała kiełbasa wegetariańska (wegańska): przepis na domową kiełbaskę wielkanocną
2022-04-10
łatwy
45 min
4
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Biała kiełbasa wegetariańska, a właściwie to nawet wegańska, to sprytny pomysł na urozmaicenie wielkanocnego posiłku. Wegańską kiełbasę można łatwo przygotować z białej fasoli, puree ziemniaczanego, pieczarek i cebuli. Zrumieniona później kiełbaska po przekrojeniu będzie biało-szara jak jej wieprzowy pierwowzór. Przepis na domową kiełbasę wielkanocną uwzglednia oczywiście sporo czosnku i majeranku. Zawiera wszystkie świąteczne smaki!
SKŁADNIKI
- 2 szklanki pieczarek startych
- 1/2 szklanki cebuli, drobno posiekanej
- 6 ząbków czosnku, posiekanych
- 2 łyżki oliwy lub oleju
- 2 szklanki fasoli białej z puszki, przepłukanej i osączonej
- 1 szklanka puree z gotowanych ziemniaków
- 1/4 szklanki drożdży odżywczych
- 2 1/2 łyżki mielonego siemienia lnianego
- 1 łyżka majeranku
- 1 łyżka oregano
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- 1/2 łyżeczki pieprzu młotkowanego
- sól do smaku
- dodatkowo czerwona i biała cebula, rozmaryn i olej do smażenia
- folia spożywcza lub aluminiowa
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Na patelni rozgrzać oliwę. Dodać rozdrobnione pieczarki, cebulę i czosnek. Smażyć od odparowania płynu, jak wypuszczą grzyby.
- Fasolę rozgnieść lekko za pomocą tłuczka. Nie rozcierać na puree! Mają być kawałki fasoli wyczuwalne pod zębami.
- W misce wymieszać usmażone warzywa, rozgniecioną fasolę oraz puree ziemniaczane. Dodać drożdże odżywcze, zmielone siemie lnianę oraz przyprawy. Krótko mieszać do uzyskania jednorodnej masy.
- Z masy formować krótkie kiełbaski grubości kciuka. Każdą owinać w folię. Gotować na parzez przez 15-20 minut. Pozostawić zawinięte do całkowitego wystygniecia.
- Gotowe kiełbaski zrumienić na rozgrzanym oleju z dodatkiem pokrojonej cebuli i igiełek rozmarynu. Podawać póki gorące! Smacznego!
Fasola - rodzaje, właściwości i zastosowania kulinarne fasoli