Biała kiełbasa wegetariańska (wegańska): przepis na domową kiełbaskę wielkanocną

Biała kiełbasa wegetariańska (wegańska): przepis na domową kiełbaskę
Autor: Shutterstock.com Biała kiełbasa wegetariańska (wegańska): przepis na domową kiełbaskę
łatwy
45 min
4

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Biała kiełbasa wegetariańska, a właściwie to nawet wegańska, to sprytny pomysł na urozmaicenie wielkanocnego posiłku. Wegańską kiełbasę można łatwo przygotować z białej fasoli, puree ziemniaczanego, pieczarek i cebuli. Zrumieniona później kiełbaska po przekrojeniu będzie biało-szara jak jej wieprzowy pierwowzór. Przepis na domową kiełbasę wielkanocną uwzglednia oczywiście sporo czosnku i majeranku. Zawiera wszystkie świąteczne smaki! 

SKŁADNIKI

  • 2 szklanki pieczarek startych
  • 1/2 szklanki cebuli, drobno posiekanej
  • 6 ząbków czosnku, posiekanych
  • 2 łyżki oliwy lub oleju
  • 2 szklanki fasoli białej z puszki, przepłukanej i osączonej
  • 1 szklanka puree z gotowanych ziemniaków
  • 1/4 szklanki drożdży odżywczych
  • 2 1/2 łyżki mielonego siemienia lnianego
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 łyżka oregano
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 1/2 łyżeczki pieprzu młotkowanego
  • sól do smaku
  • dodatkowo czerwona i biała cebula, rozmaryn i olej do smażenia
  • folia spożywcza lub aluminiowa

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Na patelni rozgrzać oliwę. Dodać rozdrobnione pieczarki, cebulę i czosnek. Smażyć od odparowania płynu, jak wypuszczą grzyby.
  • Fasolę rozgnieść lekko za pomocą tłuczka. Nie rozcierać na puree! Mają być kawałki fasoli wyczuwalne pod zębami. 
  • W misce wymieszać usmażone warzywa, rozgniecioną fasolę oraz puree ziemniaczane. Dodać drożdże odżywcze, zmielone siemie lnianę oraz przyprawy. Krótko mieszać do uzyskania jednorodnej masy. 
  • Z masy formować krótkie kiełbaski grubości kciuka. Każdą owinać w folię. Gotować na parzez przez 15-20 minut. Pozostawić zawinięte do całkowitego wystygniecia. 
  • Gotowe kiełbaski zrumienić na rozgrzanym oleju z dodatkiem pokrojonej cebuli i igiełek rozmarynu. Podawać póki gorące! Smacznego! 
Fasola - rodzaje, właściwości i zastosowania kulinarne fasoli

Dania wegetariańskie - TOP 11

Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej