Bezmięsne kotleciki z kapusty włoskiej
2022-03-11
łatwy
30 min
4
Dieta wegetariańska
Bezmięsne kotleciki z kapusty włoskiej są soczyste i przepyszne. Do tego tanie i wbrew pozorom bardzo łatwe do przygotowania. Kapusta to dobre źródło witaminy A. Pamiętać tylko trzeba, że witamina A przyswaja się w obecności tłuszczu. Wypróbujcie przepis na zdrowe i oszczędne kotlety z kapusty włoskiej i cieszcie się ich smakiem!
SKŁADNIKI
- 1 średnia główka kapusty włoskiej (po ugotowaniu i odciśnięciu 1 kg kapusty)
- 150 g tartego sera żółtego
- 2 marchewki, starte na tarce o drobnych oczkach
- 1 cebula, drobno posiekana
- 2 łyżki oleju
- 4 jajka
- 100-150 g tartej bułki oraz jeszcze trochę do panierowania
- 4 łyżki natki pietruszki, posiekanej
- sól i pieprz do smaku
- olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kapustę poszatkować drobno. Zalać wrzątkiem i gotowac do miękkości. Odcisnąć i przestudzić.
- Na rozgrzanym oleju usmażyć marchewkę i cebulę. Przestudzić.
- Do ugotowanej kapusty dodać usmażoną marchewkę, cebulę, rozmącone jajka, tartą bułkę oraz natkę pietruszki. Wymieszać na jednorodną masę.
- Z masy formować owalne kotleciki. Jeśli nie są zbyt zwarte, dodać tarte bułki.
- Kotleciki panierować w tartej bułce i smażyć na rozgrzanym tłuszczu do zrumienienia z obu stron.
- Podawać z majonezowym sosem czosnkowym. Smacznego!
KAPUSTA. Jakie ma właściwości? Dlaczego warto ją jeść? Jak przyrządzić kapustę?