Bezmięsne kotleciki z kapusty włoskiej

Bezmięsne kotleciki z kapusty włoskiej
Autor: Shutterstock.com Bezmięsne kotleciki z kapusty włoskiej
łatwy
30 min
4

Dieta wegetariańska

Bezmięsne kotleciki z kapusty włoskiej są soczyste i przepyszne. Do tego tanie i wbrew pozorom bardzo łatwe do przygotowania. Kapusta to dobre źródło witaminy A. Pamiętać tylko trzeba, że witamina A przyswaja się w obecności tłuszczu. Wypróbujcie przepis na zdrowe i oszczędne kotlety z kapusty włoskiej i cieszcie się ich smakiem! 

SKŁADNIKI

  • 1 średnia główka kapusty włoskiej (po ugotowaniu i odciśnięciu 1 kg kapusty)
  • 150 g tartego sera żółtego
  • 2 marchewki, starte na tarce o drobnych oczkach
  • 1 cebula, drobno posiekana
  • 2 łyżki oleju
  • 4 jajka
  • 100-150 g tartej bułki oraz jeszcze trochę do panierowania
  • 4 łyżki natki pietruszki, posiekanej
  • sól i pieprz do smaku
  • olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kapustę poszatkować drobno. Zalać wrzątkiem i gotowac do miękkości. Odcisnąć i przestudzić.
  • Na rozgrzanym oleju usmażyć marchewkę i cebulę. Przestudzić. 
  • Do ugotowanej kapusty dodać usmażoną marchewkę, cebulę, rozmącone jajka, tartą bułkę oraz natkę pietruszki. Wymieszać na jednorodną masę.
  • Z masy formować owalne kotleciki. Jeśli nie są zbyt zwarte, dodać tarte bułki. 
  • Kotleciki panierować w tartej bułce i smażyć na rozgrzanym tłuszczu do zrumienienia z obu stron. 
  • Podawać z majonezowym sosem czosnkowym. Smacznego! 
KAPUSTA. Jakie ma właściwości? Dlaczego warto ją jeść? Jak przyrządzić kapustę?

Bezmięsne kotleciki - 10 przepisów na warzywne pyszności

Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej